Potrivit profesorului Alexandru Rafila, românii pot pleca în vacanțe doar dacă în acele țări numărul de infectați este mai mic, fără ca la întoarcere să fie obligați să stea în izolare.

Totodată, acesta face apel la români să fie în continuare prudenți și responsabili pentru că există posibilitatea ca virusul să fie plimbat dintr-o țară în alta.

„Totdeauna când vorbim de probleme de sănătate publice ai două elemente care sunt oarecum contradictorii. Omul se gândeşte la problema lui personală. Cea de-a doua este problema generală de sănatate a comunitaţii.

Părerea mea este că dacă acest lucru se menţine măsura izolării nu se va mai aplica. Vi dintr-o ţară în care şansele de a fi infecat sunt mai mari decât în România. Cum în România am avut în medie 250 de cazuri pe săptămână. O proporţie de de peste 10 cazuri”, a declarat medicul, la România Tv.

Cifrele trebuie verificate

Alexandru Rafila susține că pentru a avea o vacanță sigură, trebuie acordată o atenție sporită cifrelor din țările vecine, precum Grecia și Bulgaria. În momentul în care cetățenii se interesează, acest lucru înseamnă o responsabilitate majoră din partea lor în fața virusului.

„Trebuie să vedem care sunt aceste cifre în Bulgaria sau În Grecia. Lista ţărilor unde poţi să călătoreşti fără să fii izolat la întoarcere. Ulterior, dacă este regonabil măsura izolări să nu fie necesară.

Lucrul ăsta nu înseamnă că avem un comportament lipsit de responsabilitate. Odată plecaţi în vacanţă putem să ducem noi virusul” , a mai spus Alexandru Rafila.