Un sondaj publicat în martie 2021 a constatat că peste 50% dintre americani au avut probleme cu somnul în timpul pandemiei, informează FoxNews.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) definește insomnia ca fiind „incapacitatea de a iniția sau de a menține somnul”, care ar putea fi legată de trezirea mai devreme decât în ​​mod normal.

Problemele cronice de somn au fost asociate cu probleme medicale, inclusiv cu diabetul, obezitatea și hipertensiune arterială, precum și cu disfuncția cognitivă și tulburări de dispoziție. Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore noaptea, potrivit experților în somn.

„Stresul și izolarea din timpul pandemiei, reducerea activității fizice, toate acestea au perturbat semnificatic somnul”, a declarat Daniel J. Buysse, profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh.

Două lucruri sunt importante: să te asiguri că poți dormi toată noaptea și că ai o calitate adecvată a somnului”, spune dr. Elie G. Aoun, psihiatru criminalist la Universitatea Columbia.

Cum ne afectează ”anxietatea anticipativă”

Unul dintre principalele motive pentru care mulți oameni au dificultăți în a adormi este „anxietatea anticipativă”. Mai precis, este cea în care o persoană vrea să se culce, dar începe să-și facă griji dacă va adormi cu adevărat și dacă nu va avea ca de fiecare dată un somn perturbat, explică Aoun pentru Fox News. Psihiatrul recunoaște că această problemă poate fi depășită cu greu.

„Am descoperit că este eficient este să recomand pacienților mei să rămână în pat, să închidă ochii și să se concentreze pe a rămâne treji. Prin schimbarea gândurilor lor către a rămâne treji, mintea lor este distrasă de la a se gândi la nevoia de a adormi. Acest lucru permite corpului lor să preia controlul și să facă ceea ce dorește, adică să adoarmă”, a menționat Aoun.

Dificultatea de a adormi și somnul de proastă calitate, cauzate de anxietate

Dificultatea de a adormi și somnul de proastă calitate sunt adesea cauzate de anxietate, a spus el. „În mod evident, când ai anumite anxietăți în timpul zilei, mersul la culcare îți întrerupe gândurile conștiente, dar mintea continuă să proceseze toate gândurile care provoacă anxietate și factorii de stres ai zilei. Acest lucru îi face pe oameni să se trezească în mijlocul nopții sau să se simță obosiți și epuizați dimineața”, afirmă Aoun.

El sugerează că este nevoie de o strategie pentru a ajuta la limpezirea minții înainte de a adormi și pentru a îmbunătăți calitatea somnului.