Succes uriaș al programului ”Noua Casă”: Împrumuturile imobiliare au crescut cu aproape 15% în februarie 2021, comparativ cu luna simulară a anului precedent.

Programul susținut financiar de Guvern presupune un avans de 5%, pentru locuințele de maxim 70 de mii de euro și de 15% pentru locuințe de cel mult 140 de mii de euro. Garanția este asigurată de către Stat.

Succes uriaș al programului ”Noua Casă”. Familiile tinere, principalii beneficiari

Românii au investit masiv în imobiliare în perioada pandemiei. Creditele ipotecare au înregistrat în ultimul trimestru o creștere de 10% față de aceeași perioadă din 2020, când s-a vândut un număr record de locuințe.

Programul Noua Casă a început din aprilie și deja sunt înregistrate 200 de cereri pe zi.

Tinerii recurg tot mai des la creditele imobiliare pentru a-și cumpăra locuințe. Mulți aleg să achite rate timp de 20 sau 30 de ani, în locul chiriei, potrivit digi24.ro.

În ciuda incertitudinilor din pandemie, tranzacţiile au atins noi valori re­cord pe piața rezidențială din România.

Ca să își cumpere o casă, românii au luat în februarie împrumuturi de aproape 1,33 miliarde de lei de la bănci, cu 14,6% mai mult decât în aceeași lună din 2020. Dintre acestea, cele mai multe credite accesate sunt în lei.

Familiile tinere se orientează spre programul Noua Casă. Acesta presupune un avans de 5%, pentru locuințele de maxim 70 de mii de euro și de 15% pentru locuințe de cel mult 140 de mii de euro.

Cel puțin 1.000 de cereri înregistrate

”Avem până acum cel puțin 1.000 de cereri înregistrate. Avem un segment între 26 și 35 de ani. Cei care se află la început de drum, cei care își întemeiază familiile. Toată lumea își dorește un spațiu mai mare, mai confortabil.

Clientul targetează să aibă în jurul locuinței logistică de transport – metrou, autobuze, dar și centre comerciale sau grădinițe, școli.”, a explicat Adrian Pandelescu – consultant credite și finanțări, conform sursei citate.

Consultanții financiari vin cu sfaturi pentru cei care vor să își ia în această perioadă credite.

”A crescut numărul de credite ipotecare noi, fiindcă dobânzile sunt mici, costurile la credite sunt mici și tot mai mulți români își permit o rată la credit. E bine să dai un avans cât mai mare și să nu te împrumuți mai mult de 20-25 % din venit, pentru că, așa cum acum dobânzile sunt foarte mici, ele pot să crească în 20-30 de ani de credit, crește și rata, crește și gradul tău de îndatorare numai din această variație de dobândă.”, arată analistul bancar Irina Chițu, potrivit sursei citate.

Aprobarea unui dosar prin programul Noua Casă durează în jur de cinci săptămâni. Deja au fost alocate 10 procente din totalul de 1,5 miliarde de lei destinați în acest an românilor care vor să cumpere case cu sprijin de la stat.