Indicele ROBOR a ajuns ieri la 0,91%, cea mai mare valoare consemnată din 21 ianuarie 2016 şi până acum. De altfel, dobânda a crescut accelerat în ultimele luni. De la sfârşitul lui octombrie şi până acum s-a apreciat cu două puncte procentuale. Calculele Capital arată că la fiecare punct procentual de creştere a ROBOR, ratele creditelor care variază în funcţie de acest indicator cresc cu câte 10 lei lunar. Astfel, în ultimele şase luni, ratele românilor s-au majorat cu 20 lei.

Evoluţia din această perioadă poate fi extrem de periculoasă, în special pentru românii care s-au îndatorat la maxim la dobânzile minime din trecut.

O dublare a dobânzii anuale efective (DAE) ar putea creşte ponderea ratei lunare spre 40% din veniturile unei familii cu câştiguri medii, zonă din care se ajunge rapid spre supra-îndatorare. În cazul popularelor credite Prima Casă, DAE este format din marja băncii de 2% plus ROBOR la trei luni. Indicatorul ROBOR este influenţat de evoluţia economiei. Scenariul unui DAE dublu faţă de cel practicat astăzi de bănci ar presupune revenirea ROBOR la valorile din urmă cu patru ani. Mai exact, dacă astăzi băncile acordă credite Prima Casă la un DAE de circa 3,4%, dublarea sa ar reprezenta urcarea ROBOR la o valoare de circa 4,3%, care s-a înregistrat ultima dată în vara anului 2013. Revenirea la această situaţie este foarte probabilă pe termen mediu.