Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că partidele politice au primit subvenţii în valoare de peste 18,2 milioane de lei în luna ianuarie 2022. AEP a arătat, într-un comunicat de presă, că a virat în conturile partidelor, în luna ianuarie, în urma aplicării legislaţiei, 18.278.378 de lei.

Potrivit sursei citate, PSD a primit cei mai mulți bani. Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu a primit 7.037.542 lei. PNL a încasat 5.966.064 lei iar cei de la USR – 3.216.179 lei. Partidul lui George Simion –  a luat în luna ianuarie 2021 AUR – 1.424.343 lei. Urmează PMP cu 368.210 lei și Pro România cu 266.039 lei.

AUR a promis eliminarea subvențiilor partidelor

Trebuie amintit, că în luna iunie a anului trecut AUR a votat împotriva proiectului de eliminare a subvențiilor partidelor. Această măsură a fost promisă chiar de către partidul lui George Simion. Mai exact, în campania electorală, AUR a promis un proiect de lege privind tăierea subvențiilor partidelor politice. Liderii partidului susțineau foarte clar faptul că își doresc ca acești bani să fie dați sistemului de sănătate care are mai mare nevoie de ei decât partidele politice.

În acest context, în luna februarie 2021, AUR a depus proiectul care prevede toate aceste aspecte. Liderul partidului, George Simion susținea atunci că AUR nu poate accepta ca partidele să primească subvenții atât de mari, când banii pot fi folsiți în altă parte. Totodată, el mai adăugat că partidele primesc 100 de milioane de euro din banii publici, iar odată ce va intra în Parlament, AUR va anula această măsură.

Cum s-a răzgândit George Simion

„Actualele partide din Parlament au 100 de milioane de euro anul din banii noștri, pentru activitatea curentă. AUR nu suntem de acord cu această prevdere și odată intrați în Parlament o vom anula”, spunea George Simion. De asemenea, formațiunea mai preciza că AUR nu va lua niciodată banii pe partid, ci de fapt va iniția o lege.

La trei luni distanță de aceste declarații, George Simion, dar și membri partidului s-au răzgândit. Mai exact, potrivit listei de vot electronic din ziua de 2 iunie 2021, trei senatori AUR au votat cot la cot cu PSD, PNL, USR-PLUS și UDMR și au respins proiectul. Printre aceștia se numără Claudiu Târziu, Sorin Lavric și Rodica Boancă. Totuși, deputații AUR au și o scuză. Aceștia susțin că nu au ridicat banii primiți de la buget.

De menționat este faptul că, potrivit legii, partidele primesc bani, lunar, pentru a-şi achita chiriile pentru sedii, salariile angajaţilor și utilităţile, iar sumele din buget sunt uriașe. Doar în 2020, cele nouă formațiuni care aveau parlamentari și primari au primit aproape 37 de milioane de euro. În 2021, până în luna mai, au primit aproape 16 milioane de euro.