În campania electorală, AUR a promis un proiect de lege privind tăierea subvențiilor partidelor politice. Liderii partidului susțineau foarte clar faptul că își doresc ca acești bani să fie dați sistemului de sănătate care are mai mare nevoie de ei decât partidele politice.

În acest context, în luna februarie AUR a depus proiectul care prevede toate aceste aspecte. Liderul partidului, George Simion susținea atunci că AUR nu poate accepta ca partidele să primească subvenții atât de mari, când banii pot fi folsiți în altă parte.

Totodată, el mai adăugat că partidele primesc 100 de milioane de euro din banii publici, iar odată ce va intra în Parlament, AUR va anula această măsură.

„Actualele partide din Parlament au 100 de milioane de euro anul din banii noștri, pentru activitatea curentă. AUR nu suntem de acord cu această prevdere și odată intrați în Parlament o vom anula”, spunea George Simion.

De asemenea, formațiunea mai post că AUR nu va lua niciodată banii pe partid, ci de fapt va iniția o lege.

„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor, suntem singurii care nu vor lua acești bani pentru partid. În plus, în perioada imediat următoare, vom iniția o lege prin care să fie oprit acest jaf din banii publici”, se arată în postarea de pe pagina de socializare.

De ce s-au răzgândit parlamentarii AUR 

La trei luni distanță de aceste declarații, George Simion, dar și membri partidului s-au răzgândit. Mai exact, potrivit listei de vot electronic din ziua de 2 iunie, trei senatori AUR au votat cot la cot cu PSD, PNL, USR-PLUS și UDMR și au respins proiectul.

Printre aceștia se numără Claudiu Târziu, Sorin Lavric și Rodica Boancă. Totuși, deputații AUR au și o scuză. Aceștia susțin că nu au ridicat banii primiți de la buget.

De menționat este faptul că, potrivit legii, partidele primesc bani, lunar, pentru a-şi achita chiriile pentru sedii, salariile angajaţilor și utilităţile, iar sumele din buget sunt uriașe.

Doar în 2020, cele nouă formațiuni care aveau parlamentari și primari au primit aproape 37 de milioane de euro. Anul acesta, până în luna mai, au primit aproape 16 milioane de euro.

Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica