Umbrită de epidemia de coronavirus din China, epidemia de gripă din Statele Unite ia amploare pe zi ce trece, iar autorităţile mediale sunt în alertă. Sezonul gripal 2019-2020 este considerat unul dintre cele mai severe din ultimii ani, Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) avertizând că virusul gripal este extrem de periculos.

„Avem de-a face cu o tulpină extrem de virulentă care circulă pe întreg teritoriul Statelor Unite şi acum se află la apogeu. Nu este vorba de noul coronavirus”, a precizat  dr. Pritish Tosh, medic infecţionist la Clinica Mayo. „Deşi toată lumea este panicată din cauza coronavirusului din China, virozele respiratorii simple, sezoniere, pot provoca mai multe îmbolnăviri în America la această oră, iar cu gripa nu este de glumit”, avertizează medicul.

Experţii spun că epidemia s-a manifestat în două valuri şi a afectat în special copiii.

Primul val a apărut anul trecut în luna octombrie şi a avut în prim plan virusul gripal de tip B, mai puţin periculos şi susceptibil să sufere mutaţii. Acesta a afectat cu precădere persoanele tinere, care nu aveau anticorpi pentru această tulpină.

În cel de-al doilea val al epidemiei, care a devenit mai intensă în ultimele două săptămâni, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost cu virusul gripal de tip AH1N1, care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane.

Epidemiologii americani estimează că epidemia va mai dura câteva săptămâni şi speră să nu se înrăutăţească. Surse medicale citate de medicinenet.com atrag atenţia că vaccinul antigripal din acest sezon a avut o eficienţă scăzută, comparativ cu anii precedenţi.

Cu toate acestea, populaţia este în continuare îndemnată să se imunizeze împotriva gripei pentru a preveni apariţia complicaţiilor care în unele cazuri pot fi letale. De asemenea, americanii sunt îndemnaţi să respecte cu sfinţenie regulile de igienă şi să evite colectivităţile în cazul apariţiei unor simptome care sugerează prezenţa gripei.