În cadrul unei declarații de vineri, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan a anunțat că Statele unite sunt pregătite de dialog cu Rusia cu privire la revendicările sale și că diplomația americană va prezenta propriile îngrijorări cu privire la criza din Ucraina, relatează Reuters.

Acesta susține că americanii vor pune pe masă îngrijorările pe care chiar ei le au, astfel încât să se ajungă la un numitor comun cu Rusia.

„O să punem pe masă propriile noastre îngrijorări”, a spus Sullivan la un eveniment al think-tank-ului american Council on Foreign Relations.

Pe de altă parte, Sullivan a adăugat și că ultima evaluare a guvernului SUA arată că Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina. Regimul Putin a desfășurat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, iar țările occidentale se tem că ar putea urma o invazie a Ucrainei în perioada următoare.

„Analiza serviciilor de informații care arată că guvernul rus ia în considerare foarte serios o invazie este validă”, a spus Sullivan.

În timp ce SUA vrea să ajungă la un numitor comun, în cursul zilei de vineri, Rusia anunța că vrea garanții juridice din partea NATO că Alianța nu se va mai implica în Europa de Est și în Ucraina și că va renunța la orice activitate militară în regiune, ca parte a unei „liste de dorințe” ambițioasă pe care vrea să o negocieze cu Occidentul.

Moscova nu mai vrea tensiuni în Europa

De menționat este faptul că această listă de cereri formează un pachet despre care Moscova spune că este esențial pentru a reduce tensiunile în Europa și pentru a dezamorsa criza din Ucraina, după ce Occidentul a acuzat Rusia că se pregătește de o invazie a țării vecine.

Mai exact, Rusia își dorește să aibă putere de veto asupra unei posibile intrări a Ucrainei în NATO, o cerință care a fost deja respinsă de țările occidentale.

La rândul său, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a prezentat în detaliu pentru prima oară lista de cerințe ale Rusiei și le-a spus jurnaliștilor că Rusia și Occidentul trebuie să „o ia de la capăt” în ce privește relațiile internaționale.

El susține că direcția urmărită de NATO și SUA este una absolut ”inacceptabilă și extrem de periculoasă”.

„Direcția pe care o urmăresc Statele Unite și NATO în ultimii ani, de a escalada agresiv orice situație de securitate, este absolut inacceptabilă și extrem de periculoasă.

Propunerile făcute de Rusia

Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să oprească imediat acțiunile ostile frecvente împotriva țării noastre, inclusiv exerciții neanunțate, manevre periculoase de vase de război și avioane și să oprească desfășurările militare pe teritoriu ucrainean”, a spus Riabkov.

În același timp, Riabkov a mai adăugat și că Rusia nu mai este dispusă să tolereze actuala situație. El a îndemnat SUA să ia în serios propunerile și să vină cu un răspuns constructiv cât mai repede. El a reiterat, apoi, că Rusia este pregătită să negocieze cât de repede, chiar de sâmbătă, Geneva fiind un posibil loc neutru acceptabil pentru negocieri.

De menționat este faptul că, printre principalele propuneri venite de la Moscova, două dintre ele vizează extinderea și desfășurarea NATO, dar și activitățile militare din Ucraina. Mai exact, este vorba despre:

  • NATO să nu se mai extindă și să nu permită Ucrainei să se alăture Alianței
  • NATO să nu mai desfășoare trupe și armament adiționale în țări altele decât cele în care se aflau în mai 1997 (înainte de aderarea țărilor din Europa de Est), în afară de cazurile excepționale, cu acordul Rusiei și membrilor NATO.
  • Să renunțe la toate activitățile militare în Ucraina, Estul Europei, Caucaz și Asia Centrală
  • Să nu desfășoare arme nucleare cu rază medie și scurtă, acolo de unde ele pot fi folosite pentru a lovi teritoriul de pe celaltă parte
  • Să nu mai efectueze exerciții cu mai mult de o brigadă militară într-o zonă de graniță și să comunice frecvent informații legate de exerciții militare
  • Să confirme că cele două părți nu se consideră adversare și se pun de acord să rezolve toate disputele în mod pașnic și fără folosirea forței
  • Să se angajeze să nu creeze condiții care pot fi percepute drept amenințătoare de cealaltă parte
  • Să stabilească linii de urgență pentru discuții rapide între părți