Adevăratul plan al lui Vladimir Putin! Ce vrea să facă, de fapt, Rusia. Acum a ieșit la iveală

Așadar, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a postat un nou articol pe blogul său în care comentează propunerile făcute de Rusia cu privire la detensionarea situației de a frontiera cu Ucraina. Acesta spune că prin aceste propuneri, Rusia dorește să refacă sfera de influență rusă.

„Insistând cu un comportament absolut aberant din punct de vedere al dreptului internațional, al respectării tratatelor și liberei opțiuni a națiunilor de a-și stabili singure alianțele si modul de viață, Rusia dă publicității pretențiile sale șocante pentru lumea civilizată.

Moscova dorește, nici mai mult nici mai puțin, reîntoarcerea în timp. Adică în 1997, moment la care nici un stat din Europa de Est încă nu aderase la NATO.

Asta vrea Rusia: scoaterea noastră din NATO și reinstituirea influenței Moscovei asupra acestui spațiu. Azi al libertății, cândva al dictaturii, crimei și poliției politice sub comunismul impus de ruși.”, spune acesta.

Radu Tudor: Rusia dovedește că vrea cu orice chip o confruntare pe toate coordonatele

În plus, jurnalistul scrie că ”Rusia dovedește că vrea cu orice chip o confruntare pe toate coordonatele”, subliniind că țara condusă de Vladimir Putin dorește invadarea altor state independente.

”După invadarea Estului Ucrainei în 2014 și anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea, Rusia dovedește că vrea cu orice chip o confruntare pe toate coordonatele.

Calitatea de membru NATO este garanția integrității teritoriale a României. Ori tocmai asta vizează Rusia : invadarea altor state independente și controlul lor prin forță militară. Cum am văzut câtă vreme am fost membri în Tratatul de la Varșovia.

Momentul august 1968 (invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia pentru înlăturarea regimului reformator Dubcek; România a refuzat să participe la invazie, n.r.) nu poate fi uitat niciodată.”, mai scrie acesta.

Care sunt propunerile făcute de Rusia

  • NATO să excludă orice extindere viitoare precum și accesul Ucrainei în Alianță;
  • NATO să nu desfășoare trupe și arme în zonele în care nu era prezentă în 1997, înainte de extinderea alianței. Excepțiile ar urma să fie convenite cu partea rusă. O astfel de prevedere ar implica retragerea trupelor și armamentului NATO din țările care au aderat ulterior la Tratatul Atlanticului de Nord. Într-un prim val, mai restrâns, în 1999 au intrat în NATO Ungaria, Polonia și Cehia. În valul din 2004 au aderat șapte state: România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria. Ultimii sosiți în NATO sunt Albania, Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord.
  • SUA și aliații săi să fie împiedicați prin tratat scris să înființeze baze militare în Ucraina, Georgia și în alte țări ex-sovietice care nu sunt membre NATO.
  • SUA și Rusia să se angajeze reciproc să nu desfășoare aviație și marină militară în zonele de unde o parte poate lovi ținte pe teritoriul celeilalte părți.