„Ca parte a unui efort continuu de îmbunătățire a capacităților Forțelor de Operații Speciale ca piatră de temelie pentru stabilitatea regională, Comandamentul pentru Operații Speciale din Europa a luat decizia de a localiza un cartier general al SOF, pe bază de rotație, în Albania. Decizia a fost luată în strânsă coordonare cu ambasada SUA din Tirana și la invitația guvernului albanez”, se arată într-un mesaj transmis de SOCEUR.

SOCEUR, cu sediul în Stuttgart, Germania, a declarat pe site-ul său că baza din Albania va oferi o coordonare sporită cu aliații albanezi, acces important la nodurile de transport din Balcani și o mai mare flexibilitate logistică, potrivit Reuters.

„Este o veste fantastică … este o expresie a unei credibilități foarte înalte și a unei cooperări foarte strânse”, a spus Rama într-un mesaj video în care a citit anunțul SOCEUR.

Amintim că, Albania a devenit membră a alianței militare NATO în 2009.

Nu este clar care va fi rolul trupelor din Albania

Foarte instruite și cu echipamente și arme de comunicații avansate, forțele speciale sunt adesea folosite în operațiuni de combatere a terorismului sau de recunoaștere. Acestea se pot infiltra în liniile inamice pentru a opri un număr mult mai mare de trupe de opoziție.

Cu toate acestea, nu este clar care va fi rolul acestor forțe americane în Albania. SOCEUR a spus că rolul său este de a „răspunde rapid amenințărilor emergente și, dacă este necesar, de a învinge agresiunea” împreună cu aliații săi.

La un deceniu de la atacurile din 11 septembrie 2001, numărul forțelor speciale americane s-a dublat, bugetul lor s-a triplat și dislocarea lor s-a mărit de patru ori.

Statele Unite au deja 600 de soldați amplasați în fosta provincie Kosovo a Serbiei pentru a menține pacea fragilă la mai bine de două decenii după încheierea războiului din Kosovo în 1999.

Ce este SOCEUR?

În 1955, Comandamentul European al SUA a înființat Comandamentul pentru Operații de Sprijin pentru Europa pentru a asigura planificarea și controlul operațional pentru forțele de Operații Speciale din zona de responsabilitate EUCOM. Mai târziu în acel an, EUCOM a redesemnat noua unitate ca Forța operativă pentru operațiuni de sprijin Europa (SOTFE).

Când Franța s-a retras din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 1967, SOTFE s-a mutat de la sediul său din Paris la Panzer Kaserne, lângă Stuttgart, Germania de Vest. În 1968, SOTFE s-a mutat la Patch Barracks.

Ca parte a reformelor Actului Goldwater-Nichols, la 30 mai 1986, SOCEUR a fost confirmat de către șefii de stat major comun ca un comandament unificat subordonat al EUCOM, iar directorul de operațiuni speciale EUCOM a preluat rolul suplimentar de comandant al SOCEUR.

Axat inițial pe limitarea mișcărilor URSS în timpul Războiului Rece, după încheierea Pactului de la Varșovia în 1991, SOCEUR și-a concentrat atenția asupra altor țări europene, Africa și Orientul Mijlociu. De atunci, SOCEUR și componentele sale au luat parte la operațiuni speciale în timpul Operațiunilor Desert Storm, Provide Comfort și Provide Comfort II. SOCEUR a participat, de asemenea, la operațiuni din Balcani, inclusiv Joint Endeavour, Joint Guard, Allied Force, Operation Enduring Freedom și Operation Iraqi Freedom.