În timp ce tensiunea dintre Ucraina şi Rusia continuă, după SUA, şi Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică fac un pas pentru a impune sancţiuni Rusiei.

Înaintea vizitei pe care o va efectua în Ucraina, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe tema Rusiei.

Diplomaţia Rusiei

În comunicatul transmis de la biroul lui Borrell, în cadrul convorbirii telefonice au fost abordate subiecte legate de situaţia de după concentrarea de trupe a Rusiei la graniţa cu Ucraina, precum şi propunerea avansată de Moscova pentru un acord bilateral privind garanţiile de securitate oferite de SUA şi NATO, scriu jurnaliştii de la Türkiye.

Borrell şi Stoltenberg au reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei şi au discutat şi despre pregătirile reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Borrell a subliniat că orice discuţie cu privire la securitatea Europei trebuie abordată în sensul consolidării angajamentelor şi responsabilităţilor asumate în cadrul OSCE şi a Naţiunilor Unite.

În perioada 4-6 ianuarie, Borrell va efectua o vizită în Ucraina, ocazie cu care va reitera sprijinul Uniunii Europene. Înaltul reprezentant al UE, pe lângă întâlnirile pe care le va avea la Kiev, va vizita şi estul Ucrainei, regiune care a fost scena luptelor dintre separatiştii filoruşi şi armata ucraineană.

După concentrarea de trupe din ultimele luni ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, tensiunea dintre Occident şi Rusia a escaladat, fiind lansate numeroase apeluri pentru detensionarea situaţiei.

Săptămâna viitoare vor avea loc discuţii între Rusia şi SUA şi NATO pentru obţinerea garanţiilor de securitate.

Pe agendă sunt şi posibile sancţiuni

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avut o discuţie telefonică cu ministrul de externe al Marii Britanii, Elizabeth Truss, în problema noilor sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei pentru a nu mai lansa atacuri.

În comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina se arată că cei doi miniştri şi-au coordonat poziţiile legate de întâlnirile diplomatice din săptămânile următoare în format NATO, OSCE şi UE, precum şi de agresivitatea Rusiei faţă de Ucraina.

Truss a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi a adăugat că rămân fideli principiului „Nu se va lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

Ministrul britanic de externe Elizabeth Truss a oferit informaţii legate de contactele cu Uniunea Europeană privind reuniunea Rusia-NATO şi noile sancţiuni dure care să împiedice Rusia să crească tensiunea.

Iar ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a subliniat că parcurg împreună drumul către impunerea pachetului de sancţiuni descurajatoare în domeniile politic şi economic împotriva Rusiei, mulţumind Marii Britanii pentru sprijinul acordat în acest domeniu.