În aprilie anul trecut, Gazprom a suspendat tranzitul de gaze către România prin Ucraina, furnizând gaz doar prin conducta turcească. Acum, Agenția Ucraineană de Transport de Gaze (TSOUA) a anunțat că Rusia a reluat furnizarea de gaze naturale către țara noastră.

De asemenea, Agenția Ucraineană de Transport de Gaze a precizat că un total de 152 de milioane de metri cubi de gaze vor fi transportate în România în această lună.

În cursul săptămânii trecute, compania a anunțat că volumul de gaz rusesc transportat prin Ucraina către Europa a scăzut cu 25 de procente anul trecut. În acest mod, a fost redus principalul flux de venituri pentru economia ucraineană aflată în dificultate.

Rusia a apelat la alte modalități de a transporta gaze către Uniunea Europeană, amenințând astfel fluxul de venituri de 2 miliarde de dolari al Ucrainei în 2020.

De cealaltă parte, Kievul spune că Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze pentru a crește prețurile și pentru a face presiuni asupra Uniunii Europene. Potrivit Ucrainei, rușii doresc ca Uniunea Europeană să certifice o altă conductă care va furniza gaze naturale către Europa, ocolind Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 2, instrumentul potrivit împotriva Rusiei

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut o conferință de presă de la Washington, împreună cu ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Cei doi au vorbit despre gazoductul Nord Stream 2 și despre ceea ce ar trebui să facă Germania în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Germania va trebui să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia se decide să atace Ucraina.

”Dacă Rusia reia agresiunea împotriva Ucrainei, cu siguranţă ar fi dificil să vedem trecerea gazului prin conductă în viitor”, a menţionat responsabilul american.

El a adăugat că gazoductul Nord Stream 2 este considerat un potențial mijloc de presiune din parte rușilor pentru Europa. Dacă gazoductul va fi închis, el va deveni ”o pârghie” pentru bătrânul continent împotriva Rusiei.

Amintim că occidentul îi acuză pe ruși de comasarea a zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina în eventualitatea unui noi agresiuni împotriva acestei țări după anexarea Crimeii acum șapte ani.

Pe acest fond, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au acceptat o serie de negocieri cu Rusia, care vor avea loc săptămâna viitoare. De asemenea, liderul de la Kremlin a venit, anterior, cu câteva acorduri pentru limitarea extinderii NATO aproape de Rusia.