Armata Română își trimite forțele speciale după ISIS și Al-Qaida. Vor face parte dintr-o unitate multinaţională extraordinară

Mai mult, cei doi au discutat și despre viitoarea participare a detaşamentului din Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în misiunea Takuba din Sahel, Africa, sub comandă franceză, potrivit informațiilor transmise de adevarul.ro

Consultarea respectivă a avut loc în marja reuniunii Comitetului Militar al NATO de la Atena. Mai precis, este vorba de 50 de militarii români de elită care vor participa la misiune. În acest context, fondurile necesare pentru pregătirea și executarea misiunii vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2021.

Lupta împotriva grupurilor islamiste din ţările din Sahel

Amintim că Franţa a lansat operaţiunea Barkhane în 2014 pentru a lupta împotriva grupurilor islamiste din ţările din Sahel: Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Ciad.

În luna martie a acestui an, Franţa şi alte 12 ţări au creat Gruparea de Forţe Takuba, care asigură asistenţă forţelor armate maliene. La operaţiile în zonă participă în prezent militari de elită din Franţa, Italia, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Regatul Unit şi Grecia, iar din octombrie lor li se vor alătura şi militari români.

Potrivit sursei menționate, operatorii FOS români vor face parte din forţa de răspuns rapid şi se vor deplasa la intervenţii cu ajutorul unor elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, aduse în zonă de ţările partenere. Numărul de militari de elită din unitatea multinaţională nu este transmis, dar se estimează că cifra ar fi de aproximativ 500 de operatori FOS, la care se adaugă echipajele de zbor şi personal auxiliar.

Zona este considerată foarte periculoasă

De asemenea, zona în care vor acţiona şi militarii români de elită este considerată foarte periculoasă pentru că este scena pe care se desfăşoară mai multe grupări teroriste feroce.

Este vorba de aripa din Sahara a ISIS şi filiala sahariană a Al-Qaida, care deşi nu au doctrine identice colaborează destul de des la nivel tactic. Tot în zonă mai activează şi alte grupări islamiste de o mai mică anvergură, precum al-Murabitoun, Ansar al-Dine, Boko Haram sau Frontul Eliberării Macinei.

Sursa foto: Facebook, Forțele pentru Operații Speciale Române