„Şaptezeci la sută dintre cetăţenii americani cred că trebuia să ne retragem din Afganistan, unde au fost cheltuiţi atâţia bani, dar ideea este că nu le convine modul în care ne-am retras. Dar este greu să le explicăm tuturor; cum altfel să te retragi dintr-o ţară?!”, a declarat Joseph Biden la ceremonia comemorativă organizată în Shanksville, Pennsylvania, la 20 de ani de la producerea atentatelor din septembrie 2001.

S-au cheltuit sume enorme pentru menținerea soldaților în zonele în care este activă Al-Qaida.

„Ce s-ar întâmpla dacă le-am fi spus tuturor că vom cheltui zilnic 300 de milioane de dolari, timp de 20 de ani, pentru a încerca să unim o ţară după capturarea lui Osama ben Laden şi dacă am spune că Al-Qaida s-ar putea replia după ce a fost eliminată?! Dar, oricum, s-a repliat deja în alte zone. Care este strategia? Oare ar trebui să invadăm toate zonele în care este activă Al-Qaida şi să menţinem trupe acolo? Să fim serioşi”, a subliniat preşedintele SUA, conform CNN.

Și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că Statele Unite sunt acum mai în siguranţă decât erau în urmă cu două decenii.

„Eu cred că, dacă ne uităm la faptul că au crescut capabilităţile noastre militare comparativ cu situaţia de acum 20 de ani, dacă ne uităm la faptul că ne coordonăm la nivel intern mult mai bine decât în urmă cu 20 de ani, cred că, în general, suntem într-o situaţie mai sigură”, a declarat Lloyd Austin.

Şeful Pentagonului a justificat retragerea militară din Afganistan

„În primul rând, am intervenit acolo pentru a-i găsi pe cei care au atacat America şi pentru a-i trage la răspunere. Am degradat semnificativ reţeaua Al-Qaida. Aş mai nota faptul că nimeni nu a mai atacat Statele Unite, mai ales din acea regiune, în 20 de ani. Nu este o coincidenţă, este vorba de activităţile unor profesionişti care colaborează pentru a se asigura că depistează sursele de risc şi distribuie informaţiile. Este o realizare semnificativă”, a argumentat Lloyd Austin.