SUA comemorează, sâmbătă, 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill vor fi prezent la locurile atacului. Însoțit de soția sa, Joe Biden va merge la New York, la Shanksville (Pennsylvanaia), şi la Arlington (Virginia).

Drapelul SUA va fi arborat în bernă, iar la ora locală 08.45, când primul avion a lovit Turnurile Gemene, se va ţine un moment de reculegere.

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Teroriștii Al-Qaeda au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Ei au omorât toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur.

Peste 3.000 de oameni au murit în urma acelor atacuri teroriste, declanșând o luptă crâncenă împotriva terorismului. Mai ales, că obiectivele atacate erau simboluri ale Americii. Turnurile Gemene ale World Trade Center erau emblema New York-ului.

Totul despre atacurile teroriste asupra SUA

În dimineața zilei de 11 septembrie, când tocmai se termina votarea în Brooklyn, unul dintre turnuri era în flăcări. Doar câteva minute mai târziu, un al doilea avion s-a prăbușit în celălalt turn. Mii de oameni au fost prinși la etajele turnurilor. Mulți au murit când avioanele s-au izbit de clădiri, alții când au pornit incendiile. Unii au sărit de la ferestre pentru a scăpa de flăcări. În total, 2606 de oameni au murit în turnuri.

Zona din jurul World Trade Center a fost o scenă devastatoare. Fumul și praful împăienjăneau zona. Nenumărate mașini, camioane și vehicule de urgență au fost distruse.

Atacurile nu s-au terminat la New York. Pentagonul, de asemenea, a fost lovit, provocând moartea a 125 de oameni. Scena a fost la fel de terifiantă, însă clădirea însăși a rămas în picioare. Un nou turn a fost construit în Ground Zero, în memoria celor întâmplate.

Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.