Începe un nou război? Profesorul de politică și relații internaționale la University of Mary Washington, Jason Davidson, analizează într-un interviu cheile venirii la putere a fundamentaliștilor, potrivit La Razon.

Începe un nou război? ”Guvernul SUA nu va fi mulțumit”

Reporter: Statele Unite vor accepta noul guvern taliban din Afganistan? Fără membri non-talibani, fără femei, cu un ministru de Interne căutat de FBI…

Jason Davidson: După toate probabilitățile, guvernul SUA nu va fi mulțumit de cei care ocupă posturile cabinetului anunțat de talibani (în special de Haqqani).

Este foarte puțin probabil ca Washingtonul să recunoască oficial acest guvern, să-i ofere asistență sau să îi permită accesul la rezervele guvernului afgan. Acestea fiind spuse, există foarte puține şanse – dincolo de statu quo – ca guvernul american să fie dispus să facă ceva pentru a schimba rezultatul.

Bănuiesc, de exemplu, că vizita secretarului de stat Antony Blinken la Doha a fost concepută pentru a evita exact acest rezultat și a eșuat în mod clar.

Reporter: De ce a talibanii au avut nevoie de atât timp pentru a forma un guvern?

Jason Davidson: Diviziunile interne ale talibanilor sunt cea mai probabilă cauză a întârzierii în formarea unui guvern. Un alt factor probabil este lipsa relativă de experiență în practica de guvernare.

Reporter: Cum va relaţiona Occidentul cu Afganistanul guvernat de talibani?

Jason Davidson: Există perspective de cooperare și ajutor, dar multe vor depinde de modul în care acționează talibanii în cele trei domenii care îi îngrijorează: drepturile omului, refugiați și terorism (toleranța față de Al Qaeda).

”Ar fi rezonabil să ne așteptăm la reluarea unor ajutoare guvernamentale”

Dacă faptele talibanilor vor fi în concordanță cu cuvintele lor, ar fi rezonabil să ne așteptăm la reluarea unor ajutoare guvernamentale.

În cel mai rău caz, se poate aștepta ca Occidentul să refuze orice ajutor și cooperare economică și să lanseze atacuri militare periodice împotriva Al Qaeda și a Statului Islamic (ISIS-K).

Reporter: Ce va însemna pentru talibani să controleze întreaga țară atunci când vor captura şi Valea Panshir?

Jason Davidson: Controlarea întregii țări va însemna că talibanii își pot concentra toate resursele pe consolidarea puterii în fața luptei cu rămășițele Forțelor Naționale de Securitate Afgane (ANSF). Aceasta va fi o veste proastă pentru afganii care se opun talibanilor și ideologiei lor.

Reporter: În consecință, Statul Islamic va deveni mai puternic?

Jason Davidson: Este prea devreme pentru a şti acest lucru. Pe de o parte, talibanii vor avea mai multe resurse pentru a lupta împotriva ISIS-K. Pe de altă parte, dacă talibanii vor alege calea moderată pe care au spus că o vor urma, ISIS-K ar putea atrage recruți servind ca o opoziție radicală de facto.

Mai mult, talibanii ar putea fi interesați de existența continuă a ISIS-K, deoarece acest lucru le-ar permite să se vândă în Occident ca forță moderată a țării.

Sursă foto: captură video ABC News.