Șeful Statului Major al aviației militare din Regatul Unit, Mike Wigston vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, Marea Britanie este pregătită să lanseze lovituri împotriva ISIS-K, gruparea jihadistă din Afganistan care a executat joia trecută un atentat sinucigaș la Kabul.

Amintim faptul că un arma atentatului produs de ISIS-K au fost înregistrați aproximativ 200 de morți, majoritatea civili afgani. Totodată, bilanțul incluse și 13 militari americani, dar și doi cetățeni britanici.

În acest context, oficialul britanic susține că dacă există o oportunitate ca Marea Britanie să contribuie la eliminarea ISIS, o va face. El a subliniat faptul că apariția extremismului violent amenință atât Regatul Unit cât și aliații săi.

Marea Britanie e pregătită de război

„Ce contează, până la urmă, este că trebuie să fim capabili să jucăm un rol global, fie că e vorba de a executa lovituri, sau de a deplasa trupe și echipament într-o țară anume, la anvergura și cu viteza necesare.

Dacă există o oportunitate ca noi să contribuim, nu am nicio îndoială că suntem apți să o facem, oriunde își face apariția extremismul violent și amenință, direct sau indirect, Regatul Unit și pe aliații noștri”, a spus Wigston.

De menționat este faptul că declarațiile șefului Royal Air Force vin în contextul în care retragerea militară din Afganistan a SUA a fost încheiată, dar și în contextul în care Departamentul american al Apărării a indicat că ISIS-K dispune de cel puțin 2.000 de combatanți în această țară.

Amintim faptul că luni seară, SUA și-au retras ultimii militari, iar Marea Britanie a încheiat, la rândul său, acest proces cu o zi înainte. în același timp, șeful Comandamentului Central american, generalul Kenneth McKenzie, este cel care a estimat forța ISIS-K în Afganistan la cel puțin 2.000 de luptători.

Totodată, acesta a arătat că mulți jihadiști ISIS-K au fost închiși până ce talibanii au preluat închisorile fostului guvern, astfel că numărul combatanților este, probabil, mai mare decât în trecut.