Ministerul Apărării al Rusiei informează că pentru prima dată, militari ruși au luptat alături de roboți special concepuți, relatează RIA Novosti. Totul s-a întâmplat în cadrul exercițiilor strategice, iar ”Zapad-2021”, ”Uran-9” a suprimat forța vie și tehnica de luptă a inamicului convențional aflat la o distanță de trei până la cinci kilometri, folosind sistemle de rachetă ”Ataka”, lansatoare de proiectile de infanterie, tunuri de 33 milimetri și mitraliere.

Totodată, roboții rusești au asigurat acoperire pentru unitățile motorizare, la schimbarea de poziție. Mai exact, roboții ”Nerehta” au fost folosiți pentru recunoaștere și pentru susținerea cu foc a subunităților. În ceea ce privește dotările, ei sunt echipați cu mitraliere ”Kord” de 12,7 milimetri și cu aruncător de grenade AG-30M, de 30 de milimetri. De cealaltă parte, ”Nerehta” este capabil să corecteze focul, să livreze muniție și echipamente.

Cum funcționează cei doi roboți 

Sistemele de deminare ”Uran-6” a fost folosit pentru trasarea de coridoare de trecere pe câmpurile minate, iar acțiunile roboților au fost asigurate de sistemul tactic de laser ”Karier”. Potrivit sursei citate, acesta permite detectarea și distrugerea mijloacelor optice ale echipamentelor de recunoaștere și observare.

Amintim faptul că noua informație vine în contextul în care, în perioada 10-16 septembrie, pe nouă poligoane din Rusia, în apele Mării Baltice, precum și pe cinci poligoane din Republica Belarus se desfășoară exerciții comune strategice ”Zapad-2021”(Vest-2021).

Ministerul rus al Apărării informează că în total, la manevre participă până la 200.000 de oameni, circa 80 de avioane și elicoptere, până la 760 de unități de tehnică de luptă, inclusiv 290 de tancuri, 240 de tunuri, sisteme reactive cu lansare multiplă și aruncătoare de mine, pecum și 15 nave.

În ceea ce privește numărul total de personal din unitățile de luptă, care intră sub incidența Documentului de la Viena din 2011, acesta nu depășește 6400 de militari. De menționat este faptul că trupele trebuie să revină la locul lor permanent de dislocare până la mijlocul lunii octombrie.