Armata rusă va desfășura marţi, 7 septembrie, exerciţii militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. La manevre vor participa peste 500 de militari cu echipamentul militar de rigoare, inclusiv ambarcaţiuni şi nave de sprijin din cadrul Flotei Mării Negre, a informat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

În timpul exerciţiilor militare, unităţi ale Marinei ruse, cu sprijinul unui grup de atac naval, vor debarca în nave amfibie de atac pe coasta „inamicului”. La manevre vor fi folosite toate tipurile de arme uşoare, lansatoare de rachete şi armament de pe vehicule de luptă, potrivit sursei citate.

Totodată, Departamentul de Informaţii al Flotei ruse de la Marea Neagră a anunţat sâmbătă că peste 500 de locuitori ai Crimeii şi ai oraşului Sevastopol, şi el anexat de către Rusia, s-au alăturat forţelor armate ruse de la începutul acestui an. Peste 300 de cetăţeni s-au înrolat în Flota Mării Negre, iar restul au decis să facă parte din forţa aeriană şi din alte unităţi militare ale Districtului Militar Sud al Rusiei, staţionate în Crimeea şi Sevastopol, afirmă Departamentul de Informații.

Potrivit unor estimări, Rusia a desfășurat la începutul anului în jur de 100.000 de militari la frontiera ucraineană şi în Crimeea, pe care i-a retras parţial în primăvară, ceea ce nu a liniştit însă comunitatea internațională.

Apoi, în iunie, cu trei zile înainte de summitul NATO, Rusia a început o serie de exerciţii militare în Crimeea, la care au participat forţele aeriene ale Flotei ruse de la Marea Neagră, implicând și subunităţi ale regimentului antiaerian şi antirachetă.

Rusia a lansat amenințări pentru NATO

Rusia vrea să vină cu anumite contramăsuri la apropierea infrastructurii militare a NATO de granițele sale. Anunțul cutremurător a fost făcut chiar de secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, spune că posibila apropiere de granițele Rusiei a infrastructurii militare a NATO va forța Moscova să adopte contramăsuri. Asta pentru că țara condusă de Vladimir Putin trebuie să asigura o securitate totală pentru țară.

Afirmațiile făcute de secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov au fost făcute într-un interviu acordat cotidianului ”Izvestia” pe culoarele Forumului Economic de Est, scrie agenția TASS.

Reprezentantul Kremlinului a menționat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă asupra dorinței țării lui de a adera la NATO. Această idee ”cel puțin jumătate din populația Ucrainei nu o susține, judecând după sondajele sociologice”.

În același timp, ”la Washington au reacționat destul de pozitiv la asemenea năzuințe euroatlantice ale Ucrainei”, a adăugat el.

”Potențial vorbind, acest lucru este pentru noi deosebit de periculos, pentru că NATO va continua, astfel, să apropie infrastructura ei militară de granițele noastre. Este o chestiune care va atrage necesitatea adoptării unor contramăsuri pentru a reechilibra situația și pentru a asigura 100% securitatea granițelor noastre”, a spus Peskov.

Sursa foto: Dreamstime