Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat astăzi 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark pe cinci ani, la un randament mediu de 3,04% pe an. Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în valoare totală de 927,4 milioane de lei. Marţi va fi organizată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit în licitaţia de luni.

MFP a planificat împrumuturi de 2,755 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie, din care 2,5 miliarde de lei prin cinci licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei fiecare, pe 11 şi, respectiv, 22 iunie. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, cu scadenţe la trei, cinci, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: