Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a cerut astfel Ministerului Sănătății furnizarea imediată și gratuită a materialelor de protecție şi dezinfectanților pentru medicii de familie, asistente și personal medical. Cabinetele medicale de familie sunt vulnerabile din cauza lipsei măștilor de protecție și a dezinfectanților, ceea ce prezintă un risc major pentru medici, care s-ar putea infecta cu coronavirus.

„Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie se alătură apelului UEMO şi solicită Ministerului Sănătății furnizarea imediată şi gratuită a materialelor de protecție şi dezinfectanților pentru toți medicii de familie, asistentele medicale şi personalul auxiliar (registratori medicali, personal de curățenie) din cele peste 10.000 de cabinete de medicină de familie de pe tot cuprinsul României.

Infecția cu #coronavirus este asimptomatică într-un procent important de cazuri şi similară oricărei alte afecțiuni respiratorii de sezon în cazul infecției simptomatice şi de gravitate moderată.

Cabinetele de medicina familiei îşi #reorganizează activitatea în această perioadă pentru a asigura triajul eficient al tuturor pacienților care se adresează medicilor de familie, pentru a identifica cazurile suspecte de infecție #COVID19 şi a le izola și a limita astfel transmiterea virusului. Cu toate aceste măsuri, în absența măştilor de protecție şi a dezinfectanților există un risc extrem de mare ca medicii de familie, asistentele medicale şi personalul auxiliar din cabinete să se infecteze şi să devină vectori de transmitere a virusului.

Cantitățile de dezinfectanți existente în mod obișnuit în sezonul gripal în cabinetele medicilor de familie s-au terminat sau se vor termina în următoarele zile. Extrem de puține cabinete au măști chirurgicale, acestea nefiind în mod obișnuit necesare și folosite în cabinetele de medicina familiei. Stocurile distribuitorilor sunt epuizate, aceștia fiind în imposibilitatea de a onora majoritatea comenzilor făcute de cabinetele de medicina familiei în această perioadă. Oferta de preț a Companiei Naționale UNIFARM de 4 lei/bucată pentru o mască chirurgicală este greu de înțeles.

În prima linie cu mâinile goale – aceasta este situația personalului medical și auxiliar din cabinetele de medicina familiei din România în războiul cu virusul SARS-CoV-2”, scrie Dr. Raluca Zoițanu, Președinte FNPMF.