Cu toate acestea, el a fost aspru criticat de mass media pe modelul “tot ce spui poate fi folosit împotriva ta”. Puțini știu, însă că acesta a muncit nonstop alături de echipa lui pentru a putea găsi cele mai bune strategii în lupta cu această provocare globală.

Sâmbătă, după audierile din Parlament, el a mers pe teren, la spitalele din țară, pentru a verifica la fața locului dacă acestea au tot ce le trebuie și pentru a afla cum evoluează pacienții internați.

Reamintim că Victor Costache a fost testat negativ pentru coronavirus și că acesta nu a participat la ședinta liberalilor, la care au fost prezente persoane, care mai târziu au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Din acest motiv el nu are de ce să rămână în izolare, mai ales că este mare nevoie de el pentru gestionarea crizei. Și testul premierului Ludovic Orban, cu care ministrul Sănătății a venit în contact, a ieșit tot negativ.

Ideea cu care Victor Costache vrea să stopeze răspândirea epidemiei în România

Victor Costache a explicat pentru Capital că a gândit un plan în trei pași în lupta cu coronavirusul.

“Am gândit un plan în trei pași. În primul rând am căutat să transform slăbiciunea sistemului sanitar din România într-un avantaj. Spre deosebire de statele care au implementat un model de sistem sanitar modern, cum este cazul Franței sau Italiei, țara noastră funcționează încă după un model vechi, pavilionar, ceea ce în acest context ne ajută. De exemplu, Franța sau Italia au acele spitale regionale mari, moderne, în care sunt tratate toate afecțiunile grave. La noi, trebuie să muți pacientul dintr-un loc în altul pentru o terapie completă. Iar în lupta cu aceasta boală nemilioasă ne ajută pentru că putem izola ușor pacienții infectați cu coronavirus. Astfel aceștia nu vin în contact și cu pacienți care au alte afecțiuni, cum s-a întâmplat în Italia și Franța, unde din acest motiv sunt atât de multe decese.

Așadar primul val de pacienți poate fi izolat cu ușurință în spitalele de boli infecțioase, care sunt organizate tot pe model pavilionar. Avem 200 de paturi la terapie intensivă și încă 2000 de paturi în spitale pentru pacienți care nu sunt în stare gravă.

Următorul val va fi direcționat către spitalele de boli respiratorii, care la fel funcționează după un model vechi, pavilionar, deci și aici pacienții vor putea fi izolați și nu vor mai răspândi virusul și către alți bolnavi cu alte afecțiuni.

Și abia al treilea val va fi direcționat către marile spitale, universitare, care tratează afecțiuni multiple. În acel moment, pacienții internați la terapie intensivă și cei vulnerabili, vor fi transferați către clinicile private și ținuți departe de cei cu coronavirus, pe care îi vom izola în aceste spitale mari.

Astfel vom evita cât mai mult răspândirea virusului. Pentru că în marile spitale sunt mulți pacienți cu afecțiuni oncologice, cardiace, renale și aceștia sunt foarte vulnerabili și pot fi contaminați foarte ușor. Asta s-a întâmplat în Franța și în Italia și de aceea au înregistrat un număr mare de victime. Pentru că pacienții internați au fost infectați. Iar eu îmi doresc ca prin acest plan să evităm ce este mai rău la noi”, a declarat ministrul Sănătății pentru Capital.