Drona s-a apropiat de aparatul de zbor rusesc, reducând distanţa la 150 km, după cum au declarat marţi seara surse militaro-diplomatice sârbe publicaţiei ruse “Izvestia”, citată de Agerpres. În cele din urmă, drona s-a deplasat de-a lungul graniţei dintre Serbia şi Kosovo, dar nu a intrat în spaţiul aerian al Serbiei.

Iniţial, presa rusă, între care agenţia de presă RIA Novosti, evocase o escortă onorifică de trei avioane MiG-29 ale aviaţiei militare sârbe cu ocazia vizitei generalului Serghei Şoigu la Belgrad. Portalul avia.pro, specializat în informaţii militare din domeniul aviatic, titrează că “o dronă americană de atac a încercat să intercepteze avionul ministrului rus al apărării”. Se presupune că ar fi vorba de o dronă MQ-9 Reaper sau RQ-4 a unei ţări necunoscute. Drona urma un traseu care se intersecta cu cel al avionului lui Serghei Şoigu.

Redactorul şef al revistei militare ruse “Arsenalul patriei”, Viktor Murahovski, a declarat pentru Izvestia că astfel de drone au fost înainte observate în spaţiul aerian al Ucrainei şi deasupra Mării Baltice, în apropiere de frontiera Federaţiei Ruse. Potrivit acestuia, cele mai mari RQ-4 în Europa aparţin forţelor aeriene americane.

Experţi ruşi susţin că astfel de drone sunt capabile să efectueze misiuni de spionaj electronic la distanţe de până la 400 km, în special să ia parametrii sistemelor de comunicaţii şi control ale aeronavelor. Potrivit “Izvestia”, de la bordul avionului ministrului rus al apărării pot fi dirijate atât forţele convenţionale, cât şi forţe strategice nucleare, prin urmare informaţiile despre echipamentele de la bordul avionului lui Şoigu ar fi reprezentat interes pentru orice serviciu de informaţii străin.