Utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială (AI) pentru a ușura munca angajaților și economisirea timpului este sprijinită de aproximativ 41% dintre specialiștii în resurse umane (HR) din România. Acest procent este comparabil cu alte țări din regiune, dar semnificativ mai mare decât în Republica Moldova, arată un studiu realizat de undelucram.ro.

Studiul a fost realizat între 15 mai și 5 iunie 2024 și a inclus 5.250 de specialiști în HR din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia și Bulgaria. Majoritatea respondenților provin din companii cu peste 100 de angajați, active în diverse domenii precum automotive, IT&C, bănci și asigurări, servicii financiare, construcții, educație, farma, HoReCa, retail și telecomunicații.

Bulgaria și Ungaria susțin cel mai mult utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială

În România, aproximativ 55% dintre specialiștii în HR susțin Inteligența Artificială în companiile lor. 18% dintre aceștia nu sprijină utilizarea AI, în timp ce 27% nu au o poziție clară în acest sens.

Bulgaria și Ungaria au cele mai mari procente de susținere pentru utilizarea AI în HR, cu 69% și respectiv 62% dintre specialiștii în HR sprijinind această practică.

În Grecia, 41% dintre specialiștii în HR susțin utilizarea AI, iar un procent semnificativ, de 35%, nu sunt hotărâți dacă să promoveze sau nu aceste instrumente.

Republica Moldova prezintă cel mai mic procent de susținere pentru utilizarea AI, cu doar 7% dintre specialiștii în HR sprijinind această practică. De asemenea, 38% dintre respondenți din Moldova afirmă că organizațiile pe care le reprezintă nu promovează utilizarea AI.

7% dintre specialiștii HR din România susțin instrumentele AI pentru a eficientiza volumele de recrutare

Principalele motive pentru care experții în HR din România sprijină instrumentele de Inteligență Artificială sunt: simplificarea muncii angajaților și economisirea de timp (41%), automatizarea anumitor sarcini astfel încât să nu mai fie nevoie de apelarea la furnizori (31%) și diminuarea volumelor de recrutare în organizație (7%). Această ordine se păstrează și în celelalte patru țări din regiune.

Peste 40% dintre respondenții din România spun că angajații folosesc instrumente AI

În ceea ce privește utilizarea soluțiilor AI de către angajați, 41% dintre specialiștii HR din companiile din România raportează că salariații folosesc astfel de soluții, procentele fiind de 64% în Ungaria, 58% în Bulgaria, 43% în Grecia și 21% în Republica Moldova.

Cel mai mare procent de neutilizare a instrumentelor de Inteligența Artificială este înregistrat în Republica Moldova (63%), iar cea mai mare rată a specialiștilor HR care nu știu dacă angajații folosesc AI este în Grecia (38%).

36% dintre experții HR vor să organizeze traininguri pe tema AI

Deși procentul angajaților români care apelează la instrumente precum ChatGPT sau Character.AI este mare (40%), doar 36% dintre experții în resurse umane au luat în calcul organizarea de traininguri astfel încât salariații să maximizeze potențialul acestor instrumente. Dacă în Grecia și Bulgaria procentele sunt similare (33%, respectiv 34%), în schimb, în Ungaria procentul este dublu (73%).

În Republica Moldova, doar 22% dintre angajatori au luat în considerare pregătirea angajaților pentru utilizarea AI.

Utilizarea AI în viața personală, de trei ori mai mare decât la birou

Raportat la propriul mod de a folosi Inteligența Artificială, 23% dintre experții HR din România spun că utilizează instrumente AI, cifrele fiind de 33% în Ungaria, 22% în Grecia, 20% în Bulgaria și 9% în Republica Moldova.

Procentele cresc însă foarte mult în ceea ce privește folosirea Inteligenței Artificiale în viața personală: 68% dintre specialiștii în HR din România apelează la astfel de soluții în afara jobului, 71% în Ungaria, 43% în Grecia, 58% în Bulgaria și 24% în Republica Moldova.

Cele mai utilizate instrumente de Inteligența Artificială de către experții în resurse umane din România sunt: ChatGPT (58%), aplicațiile specifice domeniului HR (11%), soluțiile dezvoltate intern care acoperă mai multe cerințe (11%), QuillBot (8,2%), Character.AI (6,7%), Midjourney (5,7%), altele (6%).

ChatGPT este cea mai utilizată aplicație în Bulgaria și Republica Moldova (83%, respectiv 81%). De asemenea, aplicațiile specifice domeniului HR sunt cel mai mult utilizate în Ungaria (41%) și Grecia (18%).

„În ultimii doi ani, odată cu apariția ChatGPT, s-a vorbit enorm despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Cu toate acestea, studiul nostru ne arată că specialiștii în HR nu folosesc îndeajuns Inteligența Artificială în activitatea lor, că instrumentele utilizate nu sunt valorificate la maximum din cauza lipsei trainingurilor și că foarte multe dintre organizații nu au un plan concret de eficientizare a muncii cu astfel de soluții. Astfel, sperăm ca în curând să vedem cât mai multe acțiuni din partea companiilor în acest sens”, a afirmat Costin Tudor, CEO undelucram.ro, parte a rețelei WhereWeWork.