Alexandru Rafila a afirmat că nu ducem lipsă de resurse umane calificate în domeniul Sănătăţii. Totuși, spune el, este o problemă a reparţiei în ţară care nu este echilibrată. Ministrul Sănătății a oferit drept exemplu situația din București, unde sunt de două ori şi jumătate mai mulţi medici ca în alte oraşe.

Alexandru Rafila spune că există o anumită strategie pentru resursa umană

Ministrul a fost întrebat vineri la Piatra Neamţ care este strategia pentru personal pentru viitorul Spital Judeţean Neamţ, în contextul în care la nivel naţional spitalele duc lipsă de infirmiere, medici rezidenţi și personal medical în general.

Astfel, ministrul a reiterat că Ministerul Sănătății are o anumită strategie pentru resursa umană. Potrivit explicațiilor oferite de el, medicii au nevoie de nişte condiţii socio-economice speciale.

De asemenea, el a spus că veniturile au crescut începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici.

„Sigur că avem o strategie care aşa se şi numeşte – Strategia resurse umane în sănătate. Nu se referă neapărat numai la Spitalul Judeţean de aici din Piatra Neamţ. O să vedeţi că lucrul acesta e posibil, să asigurăm resursele umane. Să ştiţi că mai este o chestiune. Nu ducem lipsă de resurse umane calificate, ci de o repartiţie în ţară care nu este echilibrată. De exemplu, în Bucureşti avem de două ori mai mulţi medici.

Veniturile au crescut începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de două ori şi jumătate media Uniunii Europene, mai mulţi medici. Deci e clar că ceea ce ne dorim este să convingem tinerii medici să se stabilească într-un loc. Atunci noi trebuie să le oferim ceva în schimb. Veniturile au crescut substanţial, ştiţi bine, începând cu anul 2018, de trei ori pentru medici, de 1,5 ori pentru asistenţii medicali. Prin spitalele pe care le construim le oferim un confort profesional. Toată lumea doreşte să lucreze în instituţii medicale nu numai noi, dar şi dotate şi organizate modern”, a declarat Alexandru Rafila.

alexandru rafila
SURSA FOTO: Facebook

Peste 90% din asistentele medicale sunt femei şi 70% din medici sunt femei

Totodată, Rafila a adăugat că peste 90% din asistentele medicale sunt femei şi 70% din medici sunt femei. Acestea au şi alte obligaţii, spune ministrul.

El a dat drept exemplu creşterea şi educarea copiilor. În acest context, autoritatea locală trebuie să poate prezenta o ofertă atractivă pentru personalul medical, spune Rafila.

„Nu în ultimul rând, cred că e nevoie de nişte condiţii socio-economice speciale. Îmi pare rău că spun lucrul acesta, nu trebuie să înţelegeţi că trebuie o discriminare pozitivă pentru personalul medical, dar este o realitate. Ştiţi că majoritatea personalului medical este format din femei. Peste 90% din asistentele medicale, 70% din medici sunt femei. Femeile au şi alte obligaţii, dacă vreţi. Trebuie să îşi crească copiii, să îi educe, să îi ducă la şcoală, la grădiniţă şi atunci, în mod evident, că autoritatea locală trebuie să poată să vină cu o ofertă pentru personalul medical ca să îl atragă aici.

Iar sugestia mea, nu e o chestiune pe care am descoperit-o eu, se poate face relativ simplu, aveţi Iaşiul relativ aproape, trebuie să mergeţi să invitaţi tinerii medici, chiar şi studenţii să vadă care sunt condiţiile de muncă la Piatra Neamţ, care sunt condiţiile la Piatra Neamţ. Să există o discuţie activă, nu doar un anunţ că urmează să angajăm medici şi lucrul acesta să ştiţi că aduce un medic aproape de comunitate”, a completat ministrul.

Medicul trebuie să devină parte a comunităţii

Ministrul Sănătății a mai spus că în momentul în care medicul vine să lucreze într-un loc, oraş sau localitate, „el trebuie să devină parte a comunităţii, nu trebuie să vină un angajat care trebuie să facă naveta, trebuie să devină parte a comunităţii, trebuie să fie respectat de comunitate şi el la rândul lui trebuie să respecte comunitatea şi să o ajute cum ştie”.

Această rețetă nu este „miraculoasă”, subliniază Alexandru Rafila, însă ea trebuie pusă în aplicare.