Premierul spaniol Pedro Sanchez vine cu vești bune la final de săptămână. Acesta a anunțat în cursul zilei de vineri că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în Spania, în spațiile deschise. Potrivit acestuia, noua măsură intră în vigoare începând cu data de 26 iunie, la nivelul întregii țări, în contextul în care situația sanitară a înregistrat o îmbunătățire, scrie AFP. 

Totodată, premierul a subliniat faptul că acesta va fi ultimul weekend pentru spanioli, când vor purta masca de protecție afară.

”Acest weekend va fi ultimul weekend cu mască afară, pentru că la 26 iunie nu vom mai purta masca în spaţiile publice”, în aer liber, a anunţat Pedro Sanchez, în timpul unei vizite la Barcelona.

De menționat este faptul că noua măsură urmează să fie adoptată joia viitoare, în cadrul unei şedinte extraordinare a Consiliului de Miniştri, a precizat el. Acesta a mai subliniat faptul că atât fețele oamenilor cât și străzile se vor apropia în acest mod de normalitate.

Spania revine la normalitate

”Străzile şi feţele noastre vor reveni la un aspect normal”, şi-a exprimat satisfacţia Sanchez.

Amintim faptul că decizia anunțată de Spania vine după ce joi, Franța a ridicat joi obligativitatea purtării măştii de protecţie afară. Totodată și Germania se îndreaptă către o ridicare treptată a acestei obligativităţi.

Trebuie menționat faptul că, în Spania, una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus, purtarea măştii afară a fost impusă începând de la vârsta de şase ani încă din mai 2020. În aprilie, autorităţile au fost nevoie să dea înpoi, în urma unui val de nemulţumire provocat de un text care impunea obligativitatea purtării măştii de protecţie la plajă.

În ceea ce privește bilanțul pandemiei, Spania, care a înregistrat peste 80.000 de morţi din cauza covid-19 şi peste 3,7 milioane de contaminări cu noul coronavirus, este una dintre cele mai afectate de pandemie ţări din Europa.

Totuși, bilanţul zilnic al contaminărilor a scăzut puternic în ultimele săptămâni, în urma unei campanii de vaccinare. Potrivit ultimelor date de la Guvern, 13,6 din cei aproape 47 de milioane de spanioli au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin împotriva Covid-19, reprezentând 28,7% din populaţie, iar 47,1% cu o singură doză.