Sorin Grindeanu, despre o posibilă numire a lui Dacian Cioloș în fruntea SRI

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că, în cadrul discuţiilor purtate cu preşedintele Nicuşor Dan, nu a fost abordat subiectul legat de eventualele propuneri pentru conducerea serviciilor de informaţii.

În ceea ce priveşte o posibilă susţinere a lui Dacian Cioloş pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Grindeanu a precizat că reprezentanţii PSD „ar fi foarte greu de convins” să îi acorde votul.

Grindeanu a declarat marți seară, în legătură cu posibilitatea ca fostul premier Dacian Cioloș să fie propus pentru funcția de director al SRI:

„Eu nu cred în această propunere”.

Președintele interimar al PSD a precizat că, în cadrul întâlnirilor recente de la Cotroceni, nu a fost discutat niciun moment subiectul conducerii serviciilor de informaţii. El a recunoscut dreptul constituţional al preşedintelui de a face propuneri, dar a subliniat că este necesar un dialog cu Parlamentul în acest sens. Grindeanu a mai spus că, în opinia sa, propunerea cu Dacian Cioloş este o glumă.

„Şi ca să fiu şi mai clar, am avut în aceste săptămâni întâlniri la Cotroceni despre care ştiţi, nu s-a discutat nicio secundă despre conducerile serviciilor de informaţii. Aşa că, sigur, e dreptul preşedintelui, e dreptul constituţional al preşedintelui de a face propuneri. Şi atunci ar trebui acest dialog cu Parlamentul. De aceea vă spun că eu cred că e o glumă această propunere cu Dacian Cioloş”, a declarat acesta pentru Antena 1.

El a afirmat că social-democraţii „ar fi foarte greu de convins” să îşi ofere sprijinul pentru ca Dacian Cioloş să preia conducerea Serviciului Român de Informaţii.

PSD iese de la guvernare?

Vicepremierul Tanczos Barna a afirmat că nu există încă un conflict deschis între partidele aflate la guvernare, ci doar schimburi de mesaje. El este convins că vor fi identificate soluții de compromis în cadrul coaliției și că PSD va rămâne în guvernare.

Acesta a declarat marți seară, la Antena 3, răspunzând la întrebările legate de tensiunile tot mai evidente dintre liderii partidelor din coaliție, că „încă nu s-a ajuns la ceartă, sunt doar mesaje”.

Tanczos Barna a menționat că încearcă să nu acorde prea multă atenție tuturor declarațiilor făcute, recunoscând totodată că PSD traversează o perioadă dificilă.

“Acest partid a fost la guvernare şi în 2024 şi în 2023. Nu este uşor să spui că după doi ani de deficit trebuie să ajungă la asemenea decizii. Dar mă bucur că sunt alături de noi şi au asigurat majoritatea în Parlament. Cu toate declaraţiile şi mesajele, fără PSD nu s-ar fi făcut majoritate nici de data asta. S-ar fi făcut fără UDMR, s-ar fi făcut fără USR, dar fără PSD nu ar exista un guvern care să asume acest pachet“, a declarat el.

Întrebat cum comentează ameninţările PSD privind o eventuală retragere de la guvernare în cazul în care opiniile social-democraţilor nu sunt luate în considerare, Tanczos Barna a declarat:

“Sunt la masă, sigur se va ţine cont de recomandările lor în pachetele doi şi trei. Putem găsi soluţii raţionale, normale, de compromis, care să fie acceptate de toată lumea“.

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că partidul susţine ca, în cadrul celui de-al doilea val de măsuri fiscale propus de Guvern, să fie reduse indemnizaţiile membrilor din conducerea companiilor de stat.

De asemenea, PSD cere adoptarea unor măsuri împotriva companiilor care îşi transferă profiturile în afara ţării şi achiziţionează inclusiv produse de birotică din străinătate. Grindeanu a mai subliniat necesitatea impozitării „băieţilor deştepţi din energie”, precum şi a băncilor care obţin profituri mai mari în România decât în ţările lor de origine.

”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, a afirmat acesta.