Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Europa FM că modalitatea de titularizare a profesorilor trebuie schimbată. Acesta a precizat că o soluție ar putea fi titularizarea pe perioadă determinată. Acesta a dat exemplul anumitor etape de promovare în învățământ pentru care se iau în considerare doar activitatea din ultimii cinci ani, măsură contestată chiar de cadrele didactice.

„Eu am o carieră didactică de 30 de ani. Poate să vină cel mai genial și cel mai bine intenționat tânăr cu activitate de cinci ani, dacă îl pun în competiție cu activitatea mea, de 30 de ani, în care sunt cumulative toate lucrurile, nu are nici cea mai mică șansă. Și asta nu este corect. Și această condiție simplă, a se lua în calcul activitatea pe o perioadă limitată de timp, este cumva contestată în interiorul sistemului, dar mie mi se pare că este un minim. Trebuie mai mult decât atât. Și atunci, într-adevăr, titularizarea pe durată determinată poate fi o soluție”, este de părere Sorin Cîmpeanu.

În acest context, ministrul a dat exemplul altor țări, care au găsit soluții pentru titularizarea profesorilor pe termen determinat. Spre exemplu, în Canada, cadrele didactice adaugă permanent competențe noi, în funcție de cerințele pieței.

„Vă ghidați după prognozele economice pe termen mediu și lung, știți că într-un anumit domeniu va fi nevoie de anumite meserii, vreți să formați tinerii pentru acele joburi care vor fi căutate și cum faceți să aveți și profesori? Și am spus foarte simplu: își adaugă competențele. Cum își adaugă? Simplu: nu-i obligă nimeni să rămână în sistem”.

Posturile de director vor fi scoase la concurs

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a venit cu detalii și despre posturile de director. Conform ministrului, acestea vor fi scoase la concurs, chiar și cele care au fost deja ocupate printr-o astfel de procedură. Acesta a precizat că își dorește ca acest lucru să se întâmple înainte de vacanța de vară.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare. Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a mai declarat ministrul la Europa FM.

Ministrul a spus că urmează un proces de scoatere la concurs a tuturor posturilor de directori din țară

„Obiectivul este să reușim acest lucru înainte de vacanța de vară. Tot. Director, directori adjuncți”, a mai declarant ministrul Educației.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin