Într-o lună și câteva zile ar trebui să înceapă noul an școlar. Cu toate acestea, în acest moment, condițiile în care se va desfășura activitatea nu sunt cunoscute. Se pare că școlile din România mai au la dispoziție o zi ca să transmită inspectoratelor datele despre câți elevi încap, fizic, la școală și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi nevoie pentru acoperirea tuturor claselor, transmite Realitatea PLUS.

Vestea momentului privind reînceperea școlii! Anunțul ministrului Educației! Ce se întâmplă cu elevii din România începând cu 14 septembrie

Doar șapte din cele 6.293 de școli au transmis documentele către inspectoratele școlare. Unitățile de învățământ mai au la dispoziție doar o zi pentru a trimite documentația completă către aceste inspectorate, documentație care, ulterior, va fi trimisă mai departe către Ministerul Educației. Acesta din urmă va analiza situația și va realiza o evaluare.

Directorii unităților de învățământ trebuie să trimită date exacte referitoare la numărul de elevi care pot reveni, fizic, la școală și, mai mult decât atât, numărul de profesori necesari pentru a fi acoperite toate orele.  De asemenea, directorii trebuie să precizeze și de câte spații au nevoie pentru a primi toți elevii la cursuri, și asta pentru că, din toamnă, nu vom mai avea clase de 35 de elevi. După cum au anunțat deja autoritățile din domeniu, numărul de elevi într-o clasă va fi diminuat pentru a putea fi respectate normele de distanțarte fizică.

Anunțul făcut de Ministrul Educației

​Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, precum şi un proiect de lege necesar pentru prezenţa fizică la cursuri, care să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

„Este vorba, pe de o parte, de o ordonanţă de urgenţă cu precizările clare pentru modul în care vom susţine cursurile în sistem online. (…) A existat o astfel de ordonanţă de urgenţă pentru anul şcolar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învăţământul preuniversitar şi până la 31 septembrie pentru învăţământul universitar. Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Modificarea este necesară pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică”, a afirmat, Anisie, la o dezbatere organizată de Comisia de învăţământ din Senat.

Vestea momentului privind reînceperea școlii! Anunțul ministrului Educației! Ce se întâmplă cu elevii din România începând cu 14 septembrie

Ea a precizat că se vor face modificări la articolul 38 al Legii 55 în sensul că activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Monica Anisie a apelat la sprijinul Parlamentului pentru reglementări privind angajarea de personal nedidactic în învăţământul preuniversitar.

„Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, deoarece pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a explicat ministrul.

Pentru învăţământul online, a amintit Anisie, vor fi achiziţionate peste 500.000 de tablete, cu fonduri din diverse surse.

În ce condiții se poate începe școala

Potrivit informațiilor de până acum, școala va începe pe 14 septembrie, unitățile de învățământ urmând să funcționeze după trei scenarii:

– scenariul verde presupune ca toți elevii să revină, fizic, la cursuri;

– scenariul galben presupune ca elevii să învețe atât online, cât și fizic, la școală, prin rotație;

– scenariul roșu înseamnă că toate orele se vor desfășura în regim online

În acest moment, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) referitoare la numărul de infectări din ultimele două săptămâni, Argeșul, dar și alte nouă județe, printre care Ilfovul și Capitala, ar funcționa după scenariul galben. Cu toate acestea, o să știm exact cum se vor desfășura oreșle și de ce scenarii vor ține cont unitățile de învățământ abia pe data de 1 septembrie 2020.

Vestea momentului privind reînceperea școlii! Anunțul ministrului Educației! Ce se întâmplă cu elevii din România începând cu 14 septembrie