Conform cercetării, 47% dintre părinţi consideră că internetul este utilizat în scopuri educaţionale de către copii, în timp ce doar 27% dintre copii afirmă că utilizează internetul pentru şcoală online şi teme.

Pe de altă parte, 29% dintre copii utilizează internetul pentru a se relaxa sau pentru distracţie, comparativ cu 6% ponderea părinţilor care cred acest lucru.

În acest context, Telekom Romania a creat „Parcul online”, un experiment social unic, prin care părinţii sunt puşi faţă în faţă cu ameninţarea pericolelor online.

Pericolele online

Astfel, fiecare „atracţie” din parc reprezintă o adevărată ameninţare online: Standul Baloane de chat – prezintă părinţilor acronime pe care copiii le folosesc în chat-urile online; Oglinda magică – demonstrează efectele dureroase ale cyberbullying-ului, prin utilizarea de comentarii preluate din conversaţiile online reale dintre copii; Cabina Foto – arată pericolele prădătorilor online care se ascund în sălile de chat, pe reţelele de socializare şi în jocuri; Jucăriile XXX – transmite mesajul despre expunerea la conţinut neadecvat care afectează copiii.

Ce se mai arată în comunicat

„Niciun copil nu a fost afectat emoţional sau fizic în timpul experimentului social. Aceştia s-au distrat, în timp ce impactul emoţional asupra părinţilor a fost copleşitor. A fost ca un duş rece, un apel de trezire pentru ca părinţii să devină mai atenţi la consumul digital al copiilor lor şi la ameninţările asociate. Pentru a face online-ul o lume mai sigură pentru copii şi pentru a ajuta părinţii să îşi protejeze copiii şi să fie mai conştienţi de ceea ce fac online, Telekom Romania a reintrodus aplicaţia Kaspersky Safe Kids Premium în ofertele sale.

Astfel, până în data de 18 octombrie 2020, toţi clienţii de servicii mobile, existenţi sau noi, de cartele preplătite sau abonamente, vor putea beneficia de trei luni acces gratuit în aplicaţia Kaspersky Safe Kids Premium după activare.

La expirarea celor trei luni, clienţii vor plăti doar 1 euro (5 lei)/lună, TVA inclus, sau 1 euro credit în cazul serviciilor preplătite. Pentru activarea serviciului trebuie trimis un SMS gratuit la 1333 cu textul ‘copil'”, se arată în comunicatul de presă trimis.

Sondajul de opinie „Kids security” a fost realizat de ISRA Center pentru Telekom România, în perioada 17-27 august 2020, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de respondenţi, dintre care 200 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani. Culegerea datelor s-a realizat telefonic şi online.