Potrivit unui comunicat al companiei de securitate informatică organizaţiile industriale se confruntă în momentul de faţă cu o provocare – protecţia sistemelor de control industrial (ICS) care trebuie să facă faţă unei game largi de atacuri.

Pe parcursul anului 2019, soluţiile Kaspersky au ajutat la blocarea fişierelor rău intenţionate pentru aproape jumătate (46%) dintre computerele ICS din întreaga lume.

Ce oferă noul program

Noul program lansat de Kaspersky oferă instituţiilor şi facilităţilor de cercetare oportunitatea de a utiliza principalele instrumente de securitate cibernetică industrială, pentru a susţine atingerea obiectivelor lor de cercetare, dezvoltare şi educaţie.

„Tehnologiile pot fi utilizate pentru a dezvolta şi testa practicile de securitate cibernetică, pentru a analiza atacurile şi impactul acestora asupra sistemelor industriale, pentru a dezvolta programe educaţionale, îmbunătăţind astfel cunoştinţele despre OT (tehnologia operaţională) a specialiştilor în securitate cibernetică dar şi pentru a dezvolta noi politici de securitate cibernetică şi standarde ICS. Ca să se poată alătura programului, organizaţiile trebuie să îndeplinească o serie de criterii derivate din profilul de partener, precum capacitatea de a organiza procese industriale prin modelare, existenţa unor programe educaţionale sau de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, cât şi a unor experţi dedicaţi pentru dezvoltarea şi întreţinerea laboratorului”, se menţionează în comunicatul citat.

Oferta include soluţiile Kaspersky Industrial CyberSecurity, ce permite organizaţiilor să folosească aplicaţii pentru staţiile de lucru ale operatorului, interfeţele om-maşină şi protecţia serverului ICS/SCADA şi detectarea atacurilor din reţeaua industrială, precum şi Kaspersky Machine Learning for Anomaly Detection, care va permite detectarea, vizualizarea şi interceptarea anomaliilor din telemetria industrială, într-un stadiu foarte timpuriu.

Ce spun reprezentanții

Reprezentanţii Kaspersky susţin că au colaborat, deja, cu o serie de instituţii de învăţământ, cum ar fi Universitatea de Stat Gubkin pentru Petrol şi Gaze din Rusia, campusul Savona, din cadrul Universităţii din Genoa, Italia, precum şi Universitatea de Design şi Tehnologie din Singapore, pentru a le ajuta în proiectele lor de cercetare.