Lovitură pentru Florin Cîțu. Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituțională a României. Cererea privește excepţia de neconstituţionalitate a OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Potrivit EFOR, adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

Organizațiile neguvenamentale spun că a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz.

„Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, se arată în comunicatul de presă al EFOR și ONG-urilor.

Nu au fost respectate normele constituționale

„Considerăm că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare.

Guvernul a inițiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgența prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce și menționează și nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancțiuni.

OUG nu este justificată

De asemenea, legiuitorul menționează faptul că se încheie Programul Național de Dezvoltare Locală și există încă cereri care nu au fost soluționate, invocând urgența pentru a asigura accesul populației la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, utilizarea instrumentului „ordonanței de urgență” nu este justificată și având în vedere lipsa urgenței și a unei situații extraordinare se consideră că un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin