Controversatul proiect PNLD 3, numit Anghel Saligny, a fost adoptat vineri după amiază în ședința de Guvern. Premierul Florin Cîțu a venit cu noi informații. Primul ministru mai spune că va avea discuții după ce USR PLUS a anunțat că va colabora cu AUR împotriva Guvernului.

Anunțul lui Florin Cîțu

„Colegii de la USR nu au venit astăzi la ședința de Guvern. Am avut cvorum și am parobat Planul Național de Investiții Anghel Saligny. Eu doar vreau sp fie foarte clar că ceea ce avem în acest program se regăsește în programul de guvernare. Cine spune altceva vrea doar să mintă sau sau nu vrea să respecte programul de Guvernare. Este un plan de investiții care a fost deja inclus în programul de guvernare. Este un plan de investiții care este corelat cu ceea ce vom aproba în câteva săptămâni.

Avem un plan foarte important pentru România, PNRR. Mai aș vrea să mai clarific un lucru și am cerut situația de la MJ. Doar vreau să vă aduc un singur detaliu, în 17.08 a avizat proiectul de la MJ, adresă care a rămas la cabinetul ministrului. Vreau să investigheze acest abuz de funcție, dacă nu cumva a fost reținut intenționat. Vreau să verific cum au ajuns în spațiul public documente oficiale din ministere și nimeni să nu verifice asta. O să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se  întâmplă în România. Avem o alianță toxică, cu un partid extremist, care nu respectă. Voi imforma liderii europeni și vom vedea ce cred aceștia”, a anuțat Florin Cîțu.

Cîțu, atac la adresa USR PLUS

Premierul Florin Cîțu a anunțat că urmează să ia legătura cu liderii europeni pentru a-i informa legat de faptul că USR PLUS vrea să facă o alinață cu AUR.

„Voi lua legătura cu liderii europeni în legătură cu ce se întâmplă în România, avem o alianță toxică cu un partid extremist, care vrea răul românilor, nu respectă libertatea individuală, cu care nu ar trebui să discutăm. Voi informa liderii europeni și partenerii noștri strategici”, a declarat vineri premierul Florin Cîțu în legătură cu colaborarea dintre USR PLUS și AUR pentru inițierea unei moțiuni de cenzură.

”Cred că e important să știe că colegii lor se aliază cu un partid extremist”, a mai spus Cîțu.

Bode anunța deja că proiectul o să fie votat astăzi

Lucian Bode, ministrul interimar al Justiției, a anunțat vineri că a avizat proiectul de OUG pentru programul de investiții ”Anghel Saligny”, iar proiectul va intra pentru dezbatere și aprobare în ședința de guvern de azi de la ora 16.00.

”Aseară am văzut documentul în original. Cu siguranță azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Ministerul Dezvoltării (inițiatorul proiectului – n.red.) integrează observațiile Ministerului Justiției sau răspunde cu argumente de ce nu le preia”, a spus Bode.

Bode a mai spus că proiectul de OUG nu are avizul Ministerului Transporturilor și a adăugat că, din cauza depășirii termenului legal, consideră avizare tacită.

”Ministerul Justiției ia în analiză un proiect doar când are toate avizele. Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină întrun termen legal, nu a venit în termenul legal, deci se consideră avizare tacită. Toate celelalte avize sunt atașate proiectului, avem toate condițiile legale îndeplinite ca guvernul să dezbată acest proiect”.

Ce este proiectul Anghel Saligny

Programul de investiții ”Anghel Saligny” prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în 6 ani pentru mici proiecte de infrastructură locală gestionate de primării. USR PLUS a respins forma actuală a proiectului și a cerut mai multe condiționalități pentru beneficiari, pentru a elimina suspiciunile de corupție.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei