Tiraspolul vrea să ceară recunoașterea independenței Transnistriei: Noi suntem gata

Vadim Krasnoselski, liderul Tiraspol, a declarat pentru presa rusă că este gata pentru recunoașterea independenței, subliniind că Transnistria este un stat cu toate structurile puterii și cu economie proprie.

„Trebuie să fii gata pentru recunoaşterea independenţei. Noi suntem gata: suntem un stat cu toate structurile puterii, cu valuta proprie, cu economie proprie. Problema recunoaşterii este una tehnică”, a declarat Vadim Krasnoselski pentru presa rusă.

Vadim Krasnoselski: Solicitarea este un pas important

Acesta a mai declarat pentru ria.ru că nu este populist și că nu își permite să solicite independența dacă nu există anumite circumstanțe. Acesta a subliniat că această solicitare este un pas important.

„Este o problemă serioasă, chiar şi solicitarea deja este un pas important. De aceea, toate aceste probleme mai întâi le voi pune în discuţie, iar apoi voi face declaraţii. Dacă vor exista anumite circumstanţe, evident că da”, a afirmat Krasnoselski, întrebat dacă se va adresa conducerii Federaţiei Ruse cu solicitarea privind recunoaşterea independenţei Transnistriei.

Moscova refuză retragerea trupelor rusești din Transnistria

Vadim Krasnoselski, liderul Tiraspol, s-a întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Federației din Rusia, Konstantin Kosaciov. Aceștia au discutat despre impactu pe care îl au trupele rusești pe teritoriul Transnistriei.

Întâlnirea vine după ce Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut ajutorul comunităților internaționate pentru retragerea trupelor și nunițiilor din stânga Nistrului, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Konstantin Kosaciov spune că pacificatorii ruși au un rol pozitiv pentru menținerea păcii pe Nistru, notează protv.md. Acesta a mai subliniat că nu există nicio altă alternativă pentru formatula cestei misiuni până la soluționarea definitive a sonflictului transnistrean.

Ce spunea Maia Sandu

Sandu a reiterat poziția Republicii Moldova referitor la „retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse”.

„În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a spus Maia Sandu.

Sursă foto: Antena 3