Alianţa Nord-Atlantică trage un semnal de alarmă. Potrivit sursei citate, avioane militare canadiene detaşate în România au interceptat, alături de colegii români, două aeronave militare ruse, deasupra Mării Negre, într-un incident produs joi.

Este vorba despre două avioane rusești de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane rusești de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României”, a comunicat vineri Alianţa Nord-Atlantică.

Mesajul transmis de comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada

Locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada a oferit o serie de declarații în acest context. Acesta s-a arătat mândru de întreaga Forță de reacție, precizând că echipa României a demonstrat abilități militare la nivel mondial.

Totodată, el a mai subliniat faptul că ”identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”.

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie – Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada.

Amintim faptul că un eveniment similiar s-a produs în luna iunie. La acel moment, avioanele britanice de luptă Eurofighter Typhoon care execută misiunea NATO de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălnicean au interceptat mai multe avioane ruseşti care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră.

Potrivit informării transmise atunci de NATO, era vorba despre două avioane de luptă ruseşti Su-24 Fencer şi Su-30 Flanker care au fost urmărite pe 22 iunie intrând într-o zona a spaţiului aerian internaţional controlat de România, se arată într-un comunicat al NATO.

„Interceptarea de astăzi demonstrează că suntem integraţi complet în sistemul NATO de poliţie aeriană de la baza noastră de operare de aici, din România. Aceasta a fost o operaţiune de rutină pentru RAF care are o mare experienţă. Misiunea nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat”, a declarat Stephen Lamping comandantul detaşamentului RAF Typhoon din România care îşi are baza în Lossiemouth.