„Clovnul” TV ar fi un bun conducător al războiului? Aceasta este întrebarea pe care o pun mulți ucraineni despre președintele lor, Volodimir Zelenski, pe măsură ce amenințarea unei invazii ruse devine din ce în ce mai presantă.

În mijlocul acestui impas geopolitic care implică și NATO și unde primul care clipește a pierdut, Volodymyr Zelenski poate argumenta că a ucis deja o serie de răufăcători în serialul său în care juca un „slujitor al poporului”.

El a întruchipat pe peliculă un profesor de integritate care a devenit președinte al țării pentru a lupta împotriva oligarhilor din centrul sistemului de corupție. O miză cu atât mai savuroasă cu cât actorul a fost protejatul unuia dintre cei mai dubioși oligarhi, Igor Kolomoïsky, potrivit Les Echos.

Noile sale haine de scenă acum? Cască și vestă antiglonț în timpul vizitelor sale la linia de front din Donbass. Să nu ne lăsăm înșelați, totuși.

Desigur, cariera politică a acestui actor de patruzeci de ani, lipsit de carismă în afara ecranului, a început abia în primăvara lui 2019, odată cu alegerea sa surprinzătoare ca șef de stat de către ucrainenii dezamăgiți.

El poate da adesea dovadă de o naivitate confuză, așa cum o ilustrează difuzarea unei conversații cu Donald Trump, în care s-a prezentat ca un băiețel în fața unui profesor de școală.

Dar acest personaj „este mai complex și mai secret decât pare”, mărturisește un diplomat la Kiev.

Acest admirator al lui Ronald Reagan poate să-l destabilizeze pe Vladimir Putin, făcându-l să râdă cu unul din scheciurile televizate care i-au lansat cariera, inspirat de KVN – un celebru campionat de „umor sovietic”, de altfel un oximoron.