Este pericol major pentru România! Un deputat ucrainean a susținut, într-un interviu acordat Libertatea, că țara noastră trebuie să înțeleagă că Ucraina e ultimul avanpost în apărarea ei față de Rusia.

Oleh Dunda, membru al Parlamentului ucrainean din partea partidului Slujitorul Poporului, creat de președintele Volodimir Zelenski, a vorbit despre posibila invazie a Rusiei în Ucraina. Oleh Dunda, 41 de ani, e parlamentar din partea partidului Slujitorul Poporului, cel creat de președintele Zelenski înainte de alegerile din 2019.

Acesta a susținut că Rusia își testează constant oponenții, vecinii, le testează atenția și răspunsul la acțiunile agresive.

Dacă Rusia observă că adversarul rezistă, agresiunea se încheie

„Dacă liderii Rusiei observă că adversarul rezistă, acțiunile se încheie. Însă dacă oponentul își arată slăbiciunile și inabilitatea de a rezista, Federația Rusă face mereu pasul următor, adică agresiunea militară”, a arătat acesta.

El a susținut că Ucraina este gata să își apere granițele și să răspundă aspru la agresiune.

„Singurul lucru pe care îl putem face în fața unui posibil atac, și ar fi singurul pas corect, e să ne arătăm capacitatea de luptă și cea militară. Dar asta n-ar fi de ajuns fără sprijinul Occidentului și al NATO. În situația asta, trebuie să arătăm ca un front unit, pentru că este un pericol comun”, a precizat deputatul ucrainean.

România ar putea avea de suferit, cu siguranță

Cel mai important aspect al intervenției lui Oleh Dunda a vizat România. Acesta a spus că țara noastră trebuie să acționeze ca un vecin european și ca un aliat.

„România ar putea avea de suferit, cu siguranță. Să luăm aminte că România a fost, acum mulți ani, parte a Pactului de la Varșovia și, conform lui, toate țările care au susținut acest pact la un moment dat sunt considerate de Federația Rusă vasali. Și țări unde, din punctul de vedere al Rusiei, ea are dreptul să își exercite influența. Așadar, dacă trupele ruse intră în Ucraina, ele nu se vor opri și România poate deveni următoarea victimă a agresiunii.

Mai mult, trupele ruse ar putea intra și pe teritoriul Republicii Moldova – e o poveste tristă și separată cu Kremlinul acolo – iar această situație va lovi România la fel de tare România trebuie să înțeleagă că Ucraina e ultimul avanpost în fața apărării ei în fața Rusiei, iar suportul României față de Ucraina nu ține doar de siguranța ucrainenilor, ci și de pacea poporului român. Împreună e mereu mai ușor să replicăm”, a punctat deputatul, conform sursei citate.