Joe Biden va ajuta Ucraina să respingă agresiunile Rusiei: SUA vor oferi toată asistenţa necesară

În cursul zilei de joi, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a anunțat la programul Right to Power TV de la 1+1 că președintele Statelor Unite ale Americii a confirmat că Ucraina va primi ”toată asistența necesară pentru a avea capacitatea de a riposta în orice moment”.

Rusia va avea parte de sancțiuni dure dacă va ataca Ucraina

De asemenea, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei a mai declarat că Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean că Rusia va avea parte de sancțiuni dure în cazul unei agresiuni.

”Biden i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin, foarte sincer şi a avertizat despre toate consecinţele dacă Kremlinul decide să escaladeze de-a lungul graniţelor ucrainene şi să invadeze Ucraina”, a spus Yermak.

În plus, Joe Biden a promis că va ajuta Ucraina să oprească agresiunea rusă, subliniind, totodată, că Statele Unite ale Americii au început să ofere deja asistență.

„Biden a spus că orice negocieri, orice decizie cu privire la Ucraina nu poate fi fără Ucraina. Biden a confirmat că Statele Unite vor oferi toată asistenţa necesară pentru ca Ucraina să poată riposta în orice moment”, a mai declarat Andriy Yermak.

De cealaltă parte, președintele Ucrainei a declarat că ”Ucraina este un stat absolut paşnic, iar preşedintele Zelensky a spus încă o dată că. Ucraina nu va ataca pe nimeni. Vrem doar să aducem pacea pe pământurile noastre, vrem să ne recuperăm teritoriile pierdute, vrem să ne întoarcem. La oameni”.

În plus, șeful de cabinet al lui Volodomir Zelenski a mai spus că Statele Unite ale Americii au decis să fie un participant activ la procesul de pace din estul Ucrainei, subliniind că acest lucru poate avea loc în paralel cu formatul Normandia, respectiv Germania, Rusia, Ucraina și Franța.

„Statele Unite au luat decizia de a fi un participant activ la procesul de pace. Cum va fi acesta depinde de multe circumstanţe. Poate fi o pistă paralelă cu formatul Normandiei”, a precizat şeful biroului preşedintelui Ucrainei.

Apartenența la NATO depinde exclusiv de Ucraina

În timpul conversației telefonice a celor doi, Joe Biden a spus că posibila aderare a Ucrainei la NATO este un subiect exclusiv pentru Kiev şi alianţă.

„Preşedintele Biden a spus foarte clar că orice decizie privind apartenenţa la alianţă depinde exclusiv de Ucraina. Numai Ucraina ar trebui să rezolve această problemă şi, desigur, membrii alianţei”, a spus el.