Alertă fără precedent în Rusia! A fost descoperit la lilieci un coronavirus capabil să infecteze celulele umane

Rezultatele experimentelor cercetătorilor au fost publicate într-un articol postat în biblioteca electronică bioRxiv. „Am studiat două coronavirusuri la liliecii de talie mică (microchiroptere) care infectează liliecii (chiroptere) în Rusia.

S-a dovedit că unul dintre coronavirusuri se poate lega de receptorul uman ACE2 pentru a pătrunde în celulele umane. Descoperirea acestui virus a indicat pentru prima dată faptul că coronavirusurile, teoretic capabile să infecteze oamenii, circulă în populațiile de animale și în afara Asiei” – scriu cercetătorii.

Istoria exactă a apariţiei SARS-CoV-2 este încă subiect de dispută în rândul biologilor și evoluționiștilor, dar oamenii de știință sugerează că strămoșul acestuia a început să se răspândească printre liliecii din Asia de Est, la mijlocul secolului trecut, notează TASS.

Urme de anticorpi la SARS-CoV-2

Descoperirea istoriei evoluției SARS-CoV-2 este complicată de faptul că, în ultimul an, oamenii de știință au descoperit urme de anticorpi la SARS-CoV-2 sau un virus foarte asemănător cu acesta în probe de sânge uman prelevate cu mult înainte de începutul pandemiei.

Un grup de biologi moleculari condus de Michael Letko, docent al Universităţii din Pullman, statul Washington (SUA), a descoperit primul exemplu de existență a coronavirusurilor periculoase pentru oameni în populațiile de animale din afara Asiei de Sud-Est și de Est. Descoperirea a fost făcută în timp ce analizau mostre de biofluide colectate de la liliecii ruși cu potcoavă.

Cum a fost transmis coronavirusul la oameni

Covid-19 nu a fost transmis la oameni de la lilieci! Oamenii de știință din Australia au făcut o cercetare computerizată ale cărei concluzii ridică și mai multe semne de întrebare în legătură cu adevărata origine a coronavirusului.

Tot mai mult este scoasă în evidență posibilitatea ca noul coronavirus să fi fost creat în laborator.

Un nou studiu ridică mari semne de întrebare privind originea Covid-19. Oamenii de știință australieni au descoperit că SARS-CoV-2 este cel mai ideal adaptat pentru a infecta celulele umane, mai degrabă decât celulele liliecilor sau pangolinilor.

O echipă de cercetători de la Universitatea Flinders și Universitatea La Trobe, din Australia, a folosit modelarea computerizată de înaltă performanță a formei virusului SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei, pentru a prezice capacitatea sa de a infecta oamenii, dar și o gamă de 12 animale domestice sau exotice.

În cadrul acestui studiu, publicat în revista „Scientific Reports”, rezultatele au arătat că SARS-CoV-2 se leagă pe celulele umane mai strâns decât oricare dintre speciile de animale testate, inclusiv lilieci și pangolini.