Apare un nou virus! Un sondaj internațional va arăta că 57% dintre specialiștii în boli sunt de părere că o tulpină a virusului gripal va fi cauza următoarei epidemii globale de boli infecțioase mortale. Sondajul este programat să fie publicat la sfârșitul săptămânii viitoare, arată The Guardian.

Gripa reprezintă cea mai mare amenințare pandemică din lume

Jon Salmanton-Garcia, cercetător la Universitatea din Koln, este cel care a condus acest studiu. El și-a exprimat convingerea că gripa reprezintă cea mai mare amenințare pandemică din lume. Această concluzie se bazează pe cercetări pe termen lung, care demonstrează că acest virus suferă mutații constante și evoluează în mod continuu.

„În fiecare iarnă apare gripa. Ai putea descrie aceste focare ca fiind mici pandemii. Ele sunt mai mult sau mai puțin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar nu va fi neapărat așa pentru totdeauna”, a comentat acesta.

răceală, gripă
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenințarea reprezentată de un virus care va apărea brusc

Sondajul a implicat contribuții din partea a 187 de oameni de știință de rang înalt. Informațiile vor fi dezvăluite la congresul Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID). Acesta va avea loc la Barcelona și se va desfășura la sfârșitul săptămânii viitoare.

Conform acestor date, următoarea cauză probabilă a unei pandemii, după gripă, va fi cel mai probabil un virus. Acesta este denumit boala X și este încă necunoscut științei, potrivit a 21% dintre experții care au participat la studiu. Aceștia consideră că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism încă neidentificat. El va apărea brusc, asemenea virusului Sars-CoV-2, care a provocat pandemia de Covid-19.

Oamenii de știință nu elimină pericolul reprezentat de COVID

Există încă oameni de știință care consideră că Sars-CoV-2 reprezintă o amenințare persistentă. Conform studiului, 15% dintre cercetătorii intervievați îl consideră cea mai probabilă cauză a unei pandemii în viitorul apropiat.

În același timp, alte microorganisme mortale, precum virusurile Lassa, Nipah, Ebola și Zika, au fost considerate amenințări globale grave de doar 1% până la 2% dintre respondenți.

„Influenza a rămas – într-o foarte mare măsură – principala amenințare în ceea ce privește potențialul său pandemic în viziunea unei mari majorități a oamenilor de știință din lume”, a adăugat Salmanton-Garcia.

OMS, îngrijorată de cazurile de gripă aviară

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorările legate de răspândirea alarmantă a virusului H5N1. Acesta a provocat milioane de cazuri de gripă aviară la nivel global. Epidemia a început în 2020. Ea a dus la moartea sau sacrificarea a zeci de milioane de păsări domestice, precum și la declinul populației de păsări sălbatice.

Recent, acest virus a fost detectat și la specii de mamifere, inclusiv la vaci. Ele sunt infectate, în prezent, în 12 state din SUA. Acest aspect intensifică preocupările privind riscurile pentru sănătatea umană. Potrivit declarațiilor lui Daniel Goldhill de la Royal Veterinary College din Hatfield, cu cât virusul afectează o gamă mai largă de specii de mamifere, cu atât crește probabilitatea ca el să evolueze într-o tulpină periculoasă pentru oameni.