Vineri, Rusia a avertizat Occidentul despre apariția unei posibile confruntări majore, dacă Statele Unite ale Ameriici și aliații săi nu vor oferi garanții de securitate pentru Moscova că NATO nu se va extinde către Europa de Est, potrivit reuters.com.

„Oferiți-ne garanții că NATO nu se va extinde către Est sau riscăm o deteriorare a securității. A nu fi de acord ar însemna să ne apropiem de o confruntare mare”, a transmis Serghei Ryabkov, ministrul rus adjunct de Externe, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident provocate de situația actuală de la granițele Ucrainei.

De asemenea, Serghei Ryabkov a ridicat perspectiva unei crize a rachetelor în Europa.

Vladimir Putin îi solicită lui Joe Biden garanții de securitate

Președintele rus Vladimir Putin i-a solicitat președintelui american Joe Biden garanții de securitate că va opri expansiunea NATO către estul continentului european. Rugămintea a fost realizată într-un apel video oficial la nivel înalt pentru a calma tensiunile de marți. Moscova a transmis că așteaptă viitoarele acțiuni ale Occidentul, deși Serghei Ryabkov consideră că ar fi o dovodă de naivitate a Rusiei să se aștepte ca garanțiile solicitate să fie obținute. În prezent, legăturile bilaterale sunt la cel mai scăzut nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.

„Dacă oponenții noștri de cealaltă parte – mai ales Statele Unite, dar și alte țări, aliații săi, așa-zisele țări cu opinie similară – dacă refuză și încearcă să torpileze acest lucru (n.r. – garanțiile de securitate), vor avea inevitabil o înrăutățire suplimentară a situației privind securitatea. A nu fi de acord ar însemna să ne apropiem de o confruntare mare”, a spus Serghei Ryabkov.

„Trebuie să evităm o nouă criză europeană a rachetelor”

De asemenea, Serghei Ryabkov a îndemnat țările europene să analizeze propunerea de a fi implementat un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa. Arme care au fost interzise în urma unui pact antirachetă, care s-a prăbușit sub președintele american Donald Trump.

„Trebuie înainte de a fi prea târziu să evităm o nouă criză a rachetelor în Europa. Apariția armelor cu rază scurtă și medie de acțiune pe aceste teritorii este o cale directă către escaladarea confruntării”, a spus Serghei Ryabkov.