Recent, o cercetare medicală a demonstrat că aproape 70% dintre oameni vor experimenta semne și simptome legate de sindromul impostorului măcar o dată în viață.

„Sindromul impostorului” a fost folosit ca termen medical în 1978 de către psihologii Pauline R. Clance și Suzanne A. Imes.

Acesta descrie o „experiență interioară de falsitate intelectuală la persoanele care cred că nu sunt inteligente, capabile sau creative în ciuda marilor lor realizări”. Adică vocea aceea din mintea ta care îți reduce încrederea și stima de sine.

Simptomele specifice acestei afecțiuni medicale

Dr. Valerie Young a constatat că au apărut subgrupuri specifice sindromului impostorului, scrie alephnews.ro.

În cartea sa intitulată „The Secret Thoughts of Successful Women” (Gândurile Secrete ale Femeilor de Succes), această analizează următoarele aspecte psihologice ale respectivelor subgrupuri:

Expertul: oameni care caută mereu certificări sau formări suplimentare, deoarece altfel nu se simt calificați.

Individualistul: persoane care refuză să ceară ajutor, iar atunci când o fac se simt ca niște pierzători.

Geniul înnăscut: indivizi care se îndoiesc de sine și sunt rușinați când nu reușesc ceva din prima încercare, pentru că sunt obișnuiți ca lucrurile să le vină ușor.

Perfecționistul: persoane cu așteptări imense de la sine, încât vor resimți orice mică greșeală ca pe un eșec enorm.

Superwoman/Supermanul: oameni care muncesc mult, nu-și iau niciodată zile libere și au drept scop principal să reușească mereu.

Rețelele de socializare, inamicul nr 1 al sănătății mintale

Deși găsim o mulțime de informații noi pe rețelele de socializare și ne ajută să păstrăm legătura cu prietenii și familia, aceste platforme de socializare au un impact negativ asupra noastră.

De exemplu, o nemulțumire imensă a oamenilor este falsitatea pe care o întâlnesc pe internet, unde toți își expun doar realizările, nu și tristețea. Acest fenomen poate alimenta sentimentele asociate cu sindromul impostorului.

Sentimentele de neliniște și nesiguranță dezvoltate din cauza rețelelor de socializare poate fi extrem de dăunătoare pentru oamenii care se confruntă cu sindromul impostorului.