Izolați, șomeri și incapabili să se adapteze. Cu asta se confruntă cu veteranii ruși după ce părăsesc armata, scrie NationalInterest.

În timp ce trolii ruși sponsorizați de stat vizează veterani din SUA în încercarea de a semăna râcă și neîncredere, veteranii ruși au mari probleme odată ce revin la civilie.

„Pentru o parte semnificativă a personalului militar și a membrilor familiei lor, ieșirea din armată duce la prăbușirea multor speranțe și la pierderea perspectivelor de dezvoltare”, potrivit cercetătorului rus Vadim L. Kalinichev.

Dimensiunea fenomenului este evidentă. Într-un sondaj efectuat pe 248 ofițeri cu experiență, aparținând forțelor interne de securitate ale Ministerului Afacerilor Interne, aproape 49% au spus că societatea nu e pregătită să-i reprimească.

18% au recunoscut că au probleme care necesită un psiholog.„Celor care, de la o vârstă fragedă, s-au dedicat serviciilor militare dure, le e greu să se adapteze la noile condiții”, subliniază Kalinichev.

El susține că „adaptarea socială și psihologică devine un proces dificil pentru ei. Trebuie să joace noi roluri sociale, să formeze o nouă identitate și să găsească o nouă ocupație.

Le e greu să pătrndă în lumea profesiilor civile și a surselor de informații, să își raporteze capacitățile la cerințele diferitelor tipuri de muncă, să caute posturi vacante.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, milioane de soldați ai Armatei Roșii au revenit acasă pentru a face față unei economii prăbușite și represiunii staliniste. Mulți dintre prizonierii care au supraviețuit lagărelor naziste au fost apoi trimiși în gulag, sub suspiciunea de trădare.

Veteranii sovietici ai războiului din Afganistan s-au întors acasă crezând că vor fi întâmpinați cu parade ale victoriei, dar au fost tratați cu indiferență.

Cât de bine se integrează ofițerii ruși în viața civilă depinde de trei factori: sănătatea economiei Rusiei, cât de dispusă e societatea civilă să-i accepte și gradul de sprijin din partea guvernului rus. Dar guvernul nu își amintește întotdeauna de soldații săi.

Kalinichev nu poate să nu amintească și agonia prin care au trecut veteranii americani din Vietnam întorși acasă în anii 1970. El spune că guvernul rus a făcut unele eforturi, inclusiv punerea la dispoziție de psihologi în centrele regionale pentru consilierea veteranilor.

Dar transformarea soldaților ruși de la viața de armată la cea de civili necesită mult efort.