De regulă, această afecţiune este întâlnită la persoanele cu rezultate socio-profesionale excepționale, care sunt incapabile să îşi recunoască meritele. Pe termen lung, Sindromul Impostorului poate cauza anxietate și atacuri de panică.

Dacă resimți aceeași frică, mai mult sau mai puţin, ejobs.ro prezintă câteva metode practice de a-ţi combate temerile și de a te ajuta să te dezvolţi pe plan personal și profesional:

1. Acceptă complimentele

Chiar dacă ți se pare că nu e cazul să primești complimente pentru ceva ce ai făcut, învață să le accepţi ca atare

2. Destăinuie-te

Discută cu oamenii din jurul tău despre ceea ce te frământă, atât la birou, cât și acasă. De multe ori dubiile au tendința să ne controleze acțiunile și nu vrei ca teama să se implice prea tare în deciziile tale la job.

3. Ai încredere în ceea ce spui și în ceea ce faci

Chiar dacă la început trebuie să te prefaci că ai cea mai mare încredere în deciziile luate, la un moment chiar vei începe să le crezi, în special când vezi că toate acțiunile tale au rezultate excepționale.

4. Nu te lăsa blocat de micile eșecuri

În orice job, indiferent de nivelul de experiență, mai luăm și decizii greșite și de cele mai multe ori rezultatele acestora ne afectează mai mult decât cele bune. Atunci când ceva nu iese aşa cum ţi-ai dorit, ia-o ca pe o experienţă şi încurajează-te privind la toate realizările din urmă care te-au adus aici.

5. Nu în ultimul rând, atunci când te răscolesc dubiile și fricile, adu-ți aminte ce îți place cel mai mult la jobul tău actual și pemite-i acelei pasiuni să te ghideze în continuare.