Simona Halep, nicio șansă să participe la Roland Garros

Vis spulberat pentru Simona Halep! Românca nu are șanse să primească un wild card la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului.

Iar motivul este că organizatorii turneelor majore au acorduri stricte în ceea ce privește acordarea wild card-urilor. În trecut, excepțiile au fost rare și nu au inclus jucătoare care au fost implicate în cazuri de dopaj.

Aproape sigur, sportiva din Constanța nu va fi prezentă pe tabloul principal de la French Open, fiind imposibil să ajungă acolo fără o invitație specială. De obicei, organizatorii turneelor de Grand Slam acordă wild card-uri jucătorilor și jucătoarelor din propriile țări.

În fiecare tablou principal de simplu sunt rezervate 8 astfel de invitații. Acestea au mers în principal către sportivii autohtoni până în 2001. În acel an, federațiile de tenis din Franța și Australia au convenit asupra unui schimb reciproc de wild card-uri, fiecare dintre ele oferind câte unul pentru tabloul feminin și unul pentru cel masculin.

Din 2005, Federația Americană de Tenis a participat la acest schimb cu cea australiană, iar din 2007 și cu cea franceză. În mare parte, înțelegerea în trei a fost respectată de atunci.

În schimb, Lawn Tennis Association, organizația britanică a tenisului, nu face parte din acest acord reciproc. Aceasta preferă să-și aleagă independent invitațiile.

Majoritatea wild card-urilor sunt acordate franțuzoaicelor

simona halep
Mai mult ca sigur, Simona Halep nu va participa la Roland Garros 2024 / SURSA FOTO: YouTube, captură ecran

Începând cu 2001, când a fost stabilită înțelegerea cu Tennis Australia, Roland Garros a urmat aceeași schemă. A acordat 7 wild card-uri pentru jucătoare franceze și unul pentru o sportivă australiană. După intrarea SUA în această combinație în 2008, au fost distribuite 6 invitații pentru franțuzoaice și celelalte două pentru o jucătoare australiană și una americană.

Excepția a fost anul 2020. Atunci, pandemia de coronavirus a dus la organizarea atipică a Roland Garros-ului în toamnă, între 27 septembrie și 11 octombrie. Din cauza restricțiilor de călătorie și a carantinelor, organizatorii francezi au făcut o excepție și au acordat wild card-uri unor jucătoare străine, inclusiv canadiancei Eugenie Bouchard și bulgăroaicei Tsvetana Pironkova.

Excepție a făcut croata Martina Navratilova. Aceasta s-a retras din tenis în 1994, dar a revenit în 2004 la French Open, datorită unui wild card oferit de organizatori.

În ce turnee ar putea fi prezentă Simona Halep?

În prezent, ocupând locul 1.148 în clasamentul WTA, dubla campioană de Grand Slam se confruntă cu dificultăți în a obține acces direct la turneele de nivel înalt.

În această săptămână, la CS Galaxy din București, are loc un turneu ITF Futures, cu premii în valoare de 15.000 de dolari. Aceasta este cea mai joasă categorie de competiții profesioniste pentru jucătoarele de tenis.

Pe tabloul principal s-au calificat direct jucătoare aflate între locurile 580 și 951 în clasamentul WTA. Câteva exemple ar fi olandeza Stephanie Judith Visscher și italianca Jessica Bertoldo. În calificări au intrat sportive clasate între locurile 1.025 și 1.370 în ierarhia mondială.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Simona să se regăsească într-o astfel de situație. Există suficiente turnee, cum ar fi Trophee Clarins, de exemplu, clasificate ca WTA 125, și altele mai importante, care își doresc prezența fostului lider mondial și îi vor acorda invitații.

Din acest punct de vedere, nu există motive de îngrijorare. Românca poate primi oricâte invitații dorește, fără nicio limitare, pe parcursul unui sezon.

Potrivit regulamentului WTA, la capitolul invitații, punctul 4, paragraful d – excepții:

„Oricărei jucătoare care este câștigătoare a WTA Finals sau a unui titlu de Grand Slam i se va permite să accepte un număr nelimitat de wild card-uri pe tablourile principale de simplu, inclusiv în turnee WTA 125”.