Pe durata suspendării pentru dopaj, Simona Halep (32 de ani, 1.149 WTA) căpătase obiceiul de a publica periodic poze și clipuri video din timpul antrenamentelor.

Prezența activă a româncei pe platformele de socializare i-a adus multe aprecieri. A contribuit însă și la o impresie falsă. Mulți au ajuns să creadă că imediat ce va reveni în circuit, fostul număr 1 WTA va domina din nou. Această așteptare nerealistă s-a amplificat în rândul fanilor, mai ales după ce Halep s-a întors pe teren la Miami Open, la doar 14 zile după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a ridicat suspendarea pentru dopaj. Din păcate, singura ei apariție într-un turneu WTA în acest an a fost meciul pierdut cu Paula Badosa, pe 19 martie.

Simona Halep, șanse mici să participe la Roland Garros

Teoretic, după ce a renunțat, pe rând, la participarea la Billie Jean King Cup, Oeiras și Madrid, invocând probleme medicale, Halep ar trebui să concureze la Trophée Clarins, la Paris, între 13 și 19 mai. Apoi, în cel mai bun scenariu, Simona ar rămâne în capitala Franței pentru turneul de la Roland Garros.

Din păcate, în prezent nu avem certitudinea că Simona va fi aptă din punct de vedere fizic pentru Trophée Clarins și nici nu putem fi siguri că va fi invitată la French Open. Acest lucru este deosebit de important având în vedere că meciurile din tabloul principal al celui de-al doilea Grand Slam al anului vor începe pe 26 mai. Cu doar 18 zile rămase, francezii încă nu au anunțat numele jucătoarelor care vor primi wild-card pentru tabloul principal.

Cu siguranță, majoritatea invitațiilor vor fi acordate jucătoarelor franceze, așa cum s-a întâmplat în fiecare an. Din cele opt wild card-uri disponibile pentru tabloul principal, șase au fost acordate vedetelor locale în 2023 și 2022, iar în 2021 numărul franțuzoaicelor invitate a fost chiar mai mare, șapte.

Maria Șarapova a primit un singur wild card după suspendare

În plus, pe lângă problema legată de naționalitatea jucătoarelor, Halep se confruntă și cu o altă dilemă. Tradițional, organizatorii turneelor de Grand Slam se abțin să asocieze imaginea competiției cu sportivii suspendați pentru dopaj, prin acordarea unor wild card-uri.

Acest lucru s-a demonstrat clar în cazul Mariei Șarapova. După ce a stat departe de tenis timp de 15 luni, între 2015 și 2017, rusoaica a primit un singur wild card pentru un Grand Slam la revenirea pe teren. Acesta i-a fost acordat de organizatorii US Open 2017. Atunci, într-o ironie a sorții, Șarapova a învins-o pe Halep în primul tur (6-4, 4-6, 6-3).

Ulterior eliminării, Simona chiar a criticat includerea rusoaicei pe tablou prin intermediul unui wild-card. Românca a afirmat atunci că dopații nu ar trebui să beneficieze de astfel de privilegii. Această opinie nu a fost susținută doar de Halep, ci și de sponsorul tehnic al Mariei Șarapova, compania Head, care furniza rachetele.

La fel ca Halep, după ce și-a ispășit suspendarea pentru dopaj, Șarapova s-a întors pe teren în sezonul de zgură și a jucat la turneele de la Stuttgart, Madrid și Roma. Apoi, similar cu Halep, rusoaica și-a exprimat speranța că va primi o invitație pentru French Open 2017. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. Wild card-urile la șase jucătoare franțuzoaice, plus o americană și o australiană.

Maria Șarapova
Maria Șarapova (SURSA FOTO: Dreamstime)

Comentând această situație, Johan Eliasch, director executiv al Head la acea vreme, a susținut în întregime decizia Franței de a refuza includerea lui Șarapova în tablou.

„Susțin, în totalitate, decizia organizatorilor. Nu cred că trebuie să fie wild-card-uri disponibile pentru sportivi care au încălcat regulile antidoping-ului“, a spus el, deși Șarapova era sponsorizată de Head.

Apoi, suedezul a atribuit situația Mariei Șarapova regulilor impuse de WADA (Agenția Mondială Antidoping).

„Mă dezamăgește că oficialii de la WADA au luat o decizie (n.r. – trecerea Meldonium, pentru care a testat pozitiv Șarapova, pe lista medicamentelor interzise) fără mai multe teste clinice“, a aduăgat Eliasch, care considera că Șarapova a fost suspendată, de fapt, fără motiv.

Simona Halep a fost victima unei contaminări

Astăzi, susținătorii Simonei Halep afirmă același lucru. Ei argumentează românca a fost victima unei contaminări, urmele de Roxadustat, o substanță interzisă, fiind găsite în suplimentul ei de colagen. Deoarece în cazul unei contaminări, intenția de a trișa nu este prezentă, Halep a declarat de mai multe ori că nu poate fi pusă în aceeași categorie cu cei suspendați pentru dopaj care au încercat să trișeze.

Dacă acest argument va fi acceptat de organizatorii French Open 2024, rămâne de văzut în foarte scurt timp.