Ce șanse are Simona Halep să participe la Australian Open 2024?

Simona Halep. În ciuda faptului că este suspendată, admiratorii ei se întreabă continuu când o vor revedea pe terenul de tenis.

De ceva vreme, Simona Halep a părăsit clasamentul WTA. La fel s-a întâmplat, însă, și cu rivalele ei: Angelique Kerber (Germania), Naomi Osaka (Japonia) și Caroline Wozniacki (Danemarca). Totuși, rivalele ei au câțiva ași în mânecă pe care îi vor putea folosi pentru a participa la Australian Open 2024.

Angelique Kerber și Naomi Osaka au posibilitatea să participe la turnee de tenis. Cum? Simplu: folosind clasamentul protejat.

Clasamentul protejat le permite jucătoarele de tenis accidentate sau aflate în concediu de maternitate să își înghețe clasamentul WTA. Ambele sportive vor reveni pe terenul de tenis din postura de mame.

Caroline Wozniacki, însă, nu-și poate folosi clasamentul protejat. Probabil, va primi un wild card din partea organizatorilor turneului de tenis, relatează ProSport.

Angelique Kerber
Angelique Kerber (SURSA FOTO: Facebook, Angelique Kerber)
Naomi Osaka
Naomi Osaka (SURSA FOTO: Facebook, Naomi Osaka)
Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki (SURSA FOTO: Facebook, Caroline Wozniacki)

Australian Open 2024 va avea loc între 14 ianuarie – 28 ianuarie. Recent, au fost anunțat numele sportivelor de pe tabloul principal: Jennifer Brady (SUA), Ajla Tomljanovic (Australia), Amanda Anisimova (SUA), Katy McNally (SUA), Aleksandra Krunic (Serbia) și Su-Wei Hsieh (Taipei). Aceste jucătoare de tenis se vor folosi, la rândul lor, de clasamentul protejat.

Despre clasamentul protejat

Termenul „clasament protejat” se referă la o politică implementată în tenis pentru a ajuta sportivii care revin după o accidentare sau o perioadă prelungită de absență. Acest sistem le permite să își protejeze locul în clasamentul ATP și clasamentul WTA pentru o anumită perioadă de timp.

Regulile exacte pot varia între ATP și WTA. În general, un sportiv poate primi un clasament protejat dacă a fost absent din cauza unei accidentări sau a unei probleme medicale și nu a putut participa la turneele de tenis pentru o perioadă semnificativă de timp. Acest clasament protejat le oferă dreptul de a reveni în competiție cu un clasament mai înalt decât ar fi avut fără această protecție.

Politica de clasament protejat ajută sportivii să revină la nivelul lor anterior. Este o măsură menită să asigure echitatea și să ofere oportunități egale pentru toți jucătorii, indiferent de perioadele de absență.