Medicii pediatri ne sfăuiesc să evităm serveţelele umede pentru bebeluşi care au: alcool, parabeni, ftalați, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, polietilen glicol, coloranți, alergeni, săpun, parfum.

„Având în vedere compoziția chimică a unor șervețele umede, ne exprimăm temerea în legatură cu potențialul nociv al acestora pentru consumatori. Produsele acestea sunt destinate unei categorii extrem de vulnerabile de consumatori și ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către autorități, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări. cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingredinte, care creaza o lipsa de siguranta pentru consumatori.

Acesta este motivul pentru care recomandăm părinților să renunțe la folosirea șervețelelor umede și să apeleze la metoda tradițională, respectiv folosirea tifonului și a infuziei de mușețel” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Ce NU trebuie să conțină servețelele umede pentru bebeluși

Parfum

„Câteva dintre problemele pe care le cauzează aceste parfumuri sunt: migrenele, amețeală, iritații ale pielii, hiperpigmentare, tuse violentă, vomă. Acesta este motivul pentru care sfătuim consumatorii să evite produsele destinate bebelușilor care conțin parfumuri și facem un apel către instituțiile statului să verifice modul în care producătorii respectă legislația în vigoare”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

În unele pachete cu șervețele umede există fenoxietanol, o substanță chimică nocivă pentru bebeluși atunci când este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din Statele Unite ale Americii.

De asemenea, aceste produse pot conține și methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI), un alergen care profoacă iritații severe pe piele.

De altfel, șervețelele umede pot conține și acetylated lanolin alcohol, care poate cauza reacții alergice, mai ales persoanelor cu acnee. În plus, ele au și alcool benzilic, care este toxic pentru piele și ochi. Ba mai mult, șervețelele pentru bebeluși au în compoziția lor și simeticonă, care poate provoca diaree ușoară, regurgitare sau stări de vomă dacă sunt ingerate.

Atenție la pH!

APC România a descoperit și o problemă majoră cu  pH-ul din șervețele umede pentru bebeluși. Nou născuții au pH-ul de 6,7 până la 7, însă unele produse de igienă pentru copii au pH-ul de 5,5, adica acid. Folosite, acestea pot creea dezechilibre la nivelul organismului celor mici.