Marți, 18 ianuarie, medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului a informat că numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 crește treptat.

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului”, a spus acesta.

Avertisment pentru părinți: Simptomele Omicron diferă la sugari

Mihai Craiu avertizează părinții că simptomele tulpinii sud-africane sunt diferite la copii, iar contaminările bebelușilor sunt greu de depistat.

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie.

Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni.

La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a explicat acesta.

Copiii bolnavi ajung să fie spitalizați

Medicul pediatru este pesimist în ceea ce privește evoluția pandemiei în rândul copiilor întrucât, la nivel mondial, între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a declarat acesta la Digi24.