SUA se pregătesc pentru ce este mai rău! Demonstrație de forță fără precedent: Nici măcar nu veți ști

Submarinul care s-a oprit sâmbătă la baza navală din Guam poartă numele de USS Nevada și are propulsie nucleară din clasa Ohio. Submarinul poate transporta 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, notează CNN, care adaugă că este prima vizită a unui astfel de submarin în Guam din 2016.  În același timp, este cea de-a doua vizită anunțată din anii 1980.

“Vizita în port consolidează cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea, flexibilitatea, promptitudinea și angajamentul continuu al SUA față de securitatea și stabilitatea regională Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

De obicei, mișcările celor 14 submarine cu rachete balistice ale Marinei Statelor Unite ale Americii sunt ținute secret. Ele pot funcționa luni întregi sub apă, datorită energiei nucleare, însă proviziile pentru cei peste 150 de marinari sunt cele care impun limitele. Marina SUA spune că aceste submarine stau, de obicei, în medie 77 de zile pe mare, apoi petrece o lună în port pentru întreținere și realimentare.

Peisajul este rar

Apariția submarinului în afara porturilor lor de origine (Bangor – Washington și Kings Bay – Georgia) este un peisaj rar. Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice face ca acestea să fie “cea mai importantă parte supraviețuitoare a triadei nucleare”, care include, de asemenea, rachetele balistice din silozurile de pe continentul american și bombardierele cu capacitate nucleară precum B-2 și B-52.

“Transmite un mesaj – intenționat sau nu: putem aduce 100 și ceva de focoase nucleare la ușa voastră și nici măcar nu veți ști sau nu veți putea face mare lucru în acest sens. Iar invers nu se poate și nici nu va fi posibil pentru o bună bucată de vreme”, a declarat Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei americane și acum analist la Center for a New American Security.

Flota americană, mai dezvoltată decât cea chineză sau nord coreană

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord se află la început, iar flota chineză, estimată la șase submarine cu rachete balistice, este inferioară celei a Marinei americane. Iar submarinele cu rachete balistice ale Chinei nu au capacitățile submarinelor balistice americane, potrivit unei analize realizate în 2021 de experții de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Submarinele chinezești cu rachete balistice de tip 094 sunt de două ori mai zgomotoase decât cele americane și, prin urmare, mai ușor de detectat, și transportă mai puține rachete și focoase, au scris analiștii CSIS în august.